13:47:11 22.11.2024
Stiri

Dedicați în totalitate meseriei pentru salvarea vieții pacienților

Advertising 02.09.2015 08:28 Vizualizări7045 Autor: Galina Munteanu
Dedicați în totalitate meseriei pentru salvarea vieții pacienților

Personalități // Mințile și mâinile de aur ale medicinei autohtone

În medicină, întotdeauna este loc pentru progres. O spun într-un glas cei care, aproape o viață, s-au dedicat pe deplin acestei profesii și care continuă să instruiască și azi noi generații de medici și farmaciști la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Astfel, pe lângă formarea specialiștilor calificați în domeniu, aceștia dezvoltă diversele ramuri ale medicinei.

Profesori și chirurgi consacrați

Având rădăcini în Școala medicală superioară din Sankt Petersburg, Catedra de chirurgie ajunge la Chișinău în 1945, fiind amplasată în Secția de chirurgie a Spitalului orășenesc nr. 4, fondator fiind profesorul S. Rubaşov.

„De la începuturi a fost chirurgia consecințelor războiului, plăgi, fracturi. Am progresat și acum avem parte de o chirurgie modernă”, își amintește iscusitul chirurg Gheorghe Ghidirim, profesor universitar, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, academician al Academiei de Științe a Moldovei.

„În 1991 am lansat chirurgia laparoscopică. Am ajuns acum și la transplant de ficat și, ce este important, studenții au astăzi ocazia să învețe toate acestea la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, având posibilități mult mai mari, pe care noi nu le-am avut”, spune academicianul Ghidirim.

Zeci de mii de operații

Știe pe nume practic fiecare pacient și are la activ zeci de mii de intervenții chirurgicale. „În medicină nu este nimic ideal. Mereu este loc pentru progres. Dacă nu ai tehnică în chirurgie, nu faci nimic. Acum le avem pe toate, bineînţeles că este foarte important de știut când și cum trebuie acestea utilizate. Condițiile de instruire de care au parte astăzi studenții de la Medicină se datorează, în primul rând, conducerii Universității. Rectorul Ion Ababii a fost cel care a depus toate eforturile ca să asigure studenții cu instrumentarul necesar”, a menționat ortopedul, traumatologul pediatru Petru Moroz, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică, doctor habilitat în științe medicale.

Dedicați sănătății femeii

Și profesorul Gheorghe Paladi și-a consacrat întreaga viață medicinei, depunând toată străduința ca „să readucă sănătatea femeilor”. „A fost o perioadă grea la începuturi, dar aveam setea de a învăța, de a descoperi și de a atinge noi culmi. Studenților de azi le este pus totul la dispoziție, dorință de a învăța să fie”, zâmbește Gheorghe Paladi, profesor consultant la Catedra de obstetrică și ginecologie a Facultății de Educație Continuă în Medicină și Farmacie, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române.

„Sunt foarte bucuros că, pe parcursul acestor ani, împreună cu colegii mei, am reușit să punem bazele școlii de obstetrică și ginecologie și să dezvoltăm continuu sistemul de sănătate a femeii. Este incomparabil dacă luăm indicatorii de sănătate de atunci cu cei din ziua de astăzi”, a adăugat profesorul Paladi.

„Revoluție” neurologică

Un alt domeniu dezvoltat de-a lungul timpului de USMF „Nicolae Testemițanu” este și neurologia, unde își desfășoară activitatea eminenți neurologi. O rezonanţă mare au căpătat rezultatele cercetărilor ştiinţifice în domeniul dereglărilor vasculare cerebrale şi medulare. Patologia spinală şi dereglările circulaţiei sangvine medulare a constituit, pentru mulţi ani, tema de studiu a membrilor catedrelor de profil.

„Am avansat și nu e vorba doar de o revoluție, dar de niște salturi. În ceea ce privește neurologia și neurochirurgia, aici sunt cele mai spectaculoase, cele mai evidente rezultate. Avem la dispoziție metode de cercetare care sunt mult mai accesibile și mai exacte”, susține profesorul universitar Mihail Gavriliuc, doctor habilitat în științe medicale, șef catedră Neurologie din cadrul Facultății de Medicină nr. 2 a USMF „Nicolae Testemițanu”.

Printre realizări, profesorul universitar trece în revistă și diagnosticarea mai multor maladii în fază incipientă. „Consider că în medicină avem parte de o generație de copii talentați. În plus, am schimbat și metodele de predare, care sunt mult mai practice decât au fost. Avem create toate condițiile posibile, bineînțeles că loc pentru mai bine există, dar cel puțin, pe moment, ne străduim să facem în așa fel, încât studentul să muncească calitativ imediat ce a ieșit de pe băncile Universității”, conchide pe un ton optimist Mihail Gavriliuc.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md