Declarațiile oficialilor ruși privind o eventuală folosire armelor NUCLEARE provoacă teamă în toată lumea. La ce distanță poți supraviețui unei explozii nucleare. Oamenii de știință au explicat toate detaliile într-un studiu recent
Armele nucleare au fost folosite de două ori în istoria omenirii - în 1945, când SUA au aruncat bombe asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki. Consecințele au fost atât de groaznice încât de atunci nimeni nu a mai recurs la așa ceva.
Cu toate acestea, de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, declarațiile oficialilor ruși de rang înalt cu amenințări privind utilizarea armelor nucleare au fost făcute de mai multe ori. Acest lucru nu poate decât să provoace teamă, deoarece Federația Rusă este cea care are la dispoziție cel mai mare arsenal de arme nucleare din întreaga lume.
Așadar, nu este de mirare că mulți vor să știe care sunt șansele de a supraviețui unui atac nuclear. Oamenii de știință de la canalul AsapSCIENCE au analizat acest subiect.
Este necesar să se țină cont nu numai de puterea bombei nucleare care va exploda, există mulți alți factori:
- cum va fi vremea în ziua exploziei și cum va sufla vântul
- la ce oră din zi va exploda
- unde este locul exploziei - câmpie, munți etc.
- dacă explodează pe pământ sau în aer
Cu toate acestea, anumite predicții pot fi făcute.
Primul lucru care va amenința o persoană după o explozie nucleară este posibilitatea orbirii fulgerătoare. Cei care observă direct explozia sunt în primul rând expuși, deoarece aproximativ 35% din energia unei explozii nucleare este eliberată sub formă de radiație termică, care se deplasează cu aproximativ viteza luminii. De obicei, o astfel de pierdere a vederii este temporară și durează câteva minute.
Experimentul cercetătorilor a analizat explozia unei bombe de 1 megaton -- de 80 de ori dimensiunea bombei detonate la Hiroshima, dar mult mai mică decât multe muniții nucleare moderne.
Ca urmare a exploziei unei astfel de bombe într-o zi senină, orbirea ar fi experimentată de oameni la o distanță de până la 21 km. Dacă ar exploda noaptea, orbirea temporară ar amenința pe toată lumea de la o distanță de până la 85 km.
Apoi ar fi un val de căldură, care ar amenința cu arsuri ușoare de gradul întâi pe toată lumea din zonă până la 11 km. Oamenii care se aflau la 8 km de explozie ar fi suferit arsuri de gradul trei - cele care distrug și formează vezicule pe țesutul pielii. Astfel de arsuri pot cauza moartea dacă victima nu primește ajutor la timp.
Este interesant că oamenii îmbrăcați în haine albe vor fi mai protejați de un val de căldură, deoarece această culoare este capabilă să reflecte o parte din energie.
Dar toate acestea nu vor conta pentru cei care se vor afla în epicentrul exploziei, unde temperatura va ajunge la sute de mii de grade. La Hiroshima, lângă explozie, se estimează că temperaturile au ajuns la 300.000 de grade Celsius. La asemenea temperaturi, oamenii s-au transformat aproape instantaneu în cele mai simple elemente, precum carbonul.
O altă amenințare este reprezentată de valul exploziei. Nu numai că va distruge totul în calea sa, dar creează și schimbări distructive ale presiunii atmosferice.
Pe o rază de 6 km de epicentrul exploziei, valul va crea 180 de tone metrice de forță pe pereții clădirilor mici, iar viteza vântului va atinge 255 km/h. La un kilometru de zona de explozie, presiunea va fi de patru ori mai mare, iar viteza vântului poate ajunge la 756 km/h.
Distrugerea pe scară largă ar lăsa puține șanse de supraviețuire.
Cei care supraviețuiesc tuturor acestor lucruri vor trebui să se confrunte cu radiațiile și precipitațiile nucleare, a căror distribuție este extrem de dificil de prezis din cauza factorilor menționați mai sus. În același timp, dacă bomba explodează în aer, radiația se va dispersa, iar dacă este pe Pământ, răspândirea ei va fi mai mică.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM