DECLARAȚII // Președinții de Parlament ai Statelor Nordice și Baltice, mesaje puternice de susținere pentru parcursul european al R. Moldova: Puieți sădiți în fața Parlamentului de la Chișinău în semn de „prietenie și solidaritate”
Președinții de Parlament ai Statelor Nordice și Baltice (NB8), care efectuează o vizită oficială la Chișinău la invitația spicherului Igor Grosu, și-au exprimat susținerea deplină pentru intergritatea teritorială a R. Moldova și și-au oferit ajutorul pentru avansarea pe calea europeană a republicii noastre.
Într-o conferință de presă susținută astăzi la Chișinău de către președinții de Parlament din Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda, oficialii au condamnat agresiunea militară nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și au exprimat, de asemenea, sprijinul necondiționat față de suveranitatea și integritatea teritorială a statului vecin.
Spicherii au apreciat mobilizarea cetățenilor R. Moldova pentru acordarea de ajutor refugiaților ucraineni, subliniind că vizita lor la Chișinău semnifică și solidaritatea celor opt state față de Republica Moldova.
La finalul evenimentului, oficialii au plantat puieți de tuia în scuarul din fața Parlamentului de la Chișinău.
„Acțiunea reprezintă expresia prieteniei dintre țările noastre, a solidarității, precum și a importanței acțiunilor comune de păstrare a biodiversității, de promovare a economiei durabile și eficiente”, a declarat Igor Grosu.
Vedeți mai jos principalele declarații ale președinților de Parlament ai Statelor Nordice și Baltice, făcute la Chișinău:
Președinta Seimasului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen: „Nu există niciun dubiu că Republica Moldova are nevoie și merită susținerea internațională și cred că această vizită a noastră va fi ca un impact pentru mai multe țări să se angajeze în susținerea Republicii Moldova în diverse domenii de cooperare reciprocă. Asistența ar trebui să fie largă și să acopere aspecte economice, politice, sociale. Reformele începute vor ajuta R. Moldova să se apropie și mai mult de obiectivul de aderare la Uniunea Europeană, va fi un factor crucial în procesul de luare a deciziilor din partea UE”.
Președintele Riigikogului Republicii Estonia, Jüri Ratas: „Vă sprijinim pe calea integrării europene și dorim să ne împărtășim experiența noastră pe această cale și să vedem R. Moldova în niște vremuri mai pașnice și mai prospere. Agresiunea Federației Ruse a pus o presiune foarte mare asupra R. Moldova și admirăm tenacitatea dumneavoastră, ați primit un număr mare de refugiați, iar atitudinea dumneavoastră este minunată”.
Președintele Parlamentului Republicii Finlanda, Matti Vanhanen: „Vă felicit pentru dorința de a ajunge în Uniunea Europeană și vă urez succes. Asta arată două lucruri: că vă vedeți în viitor locul în UE și că doriți să faceți toate aceste reforme, să vă transformați și să armonizați legislația. Este un mesaj important pentru toți. Nu va fi ușor, va fi nevoie de muncă foarte grea, dar care este necesară”.
Președintele Parlamentului Republicii Islanda, Birgir Ármannsson: „Vă admirăm eforturile voastre ca popor, atunci când ați primit refugiați din Ucraina și înțelegem situația dificilă prin care treceți. Islanda apreciază eforturile voastre de a face această legătură cu celelalte țări europene”.
Președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece: „Noi ne manifestăm susținerea față de lupta cu corupția și construirea unui stat democratic. De asemenea, vă felicităm pentru faptul că ați pornit pe calea reformelor democratice. Moldova a fost și rămâne prima țară în planul de dezvoltare externă a Letoniei și împreună dorim să vă susținem pe calea accederii la UE în sectoarele mass-media, dezvoltării regionale. Urez foarte mult succes Republicii Moldova în aspirațiile sale europene, în calea sa spre familia europeană”.
Președintele Stortingului Regatului Norvegiei, Masud Gharahkhani: „Cred că ambiția voastră de a vă reforma țara, de a crea și a stabiliza instituțiile democratice, de a reforma sistemul justițiar, de a dezvolta economia, de a obține o independență energetică, de a vă concentra asupra schimbărilor climatice – toate acestea creează speranță pentru viitor. Cererea de aderare la UE semnifică multe angajamente de reforme, dar merită de a întreprinde acest lucru. Rezultatul va fi foarte bun. Vă mulțumim că Moldova dorește să ajungă în UE și credem că ea deja este parte a Uniunii Europene prin spirit”.
Președintele Riksdagului Regatului Suediei, Andreas Norlén: „Vreau să mulțumesc din partea Suediei Guvernului și Parlamentului moldovenesc, dar și oamenilor pentru ospitalitatea de a fi primit refugiați ucraineni. Cunosc că foarte multe familii moldovenești și-au deschis casele pentru refugiații ucraineni, arătând umanitate și solidaritate, ceea ce este un lucru admirabil. Ambiția europeană a Moldovei, ambiția de a deveni parte a națiunilor democratice din Europa creează o speranță de viitor pentru cetățenii Republicii Moldova și o speranță chiar și pentru continentul nostru”.
Vicepreşedinta Parlamentului Regatului Danemarcei, Karen Ellemann: „Ați ales o cale democratică cu perspectivă europeană puternică. Respect foarte mult această ambiție. Danemarca este gata să susțină reformele ambițioase care au fost stabilite de Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în domeniului statului de drept și combaterea corupției. O dată cu semnarea Acordului de Asociere la UE în 2014 și depunerea cererii de aderare la UE în martie 2022, ați făcut un pas foarte important spre atingerea aspirațiilor europene. Acest fapt este salutabil, deoarece Moldova aparține familiei europene”.
Lituania, lot de echipament militar pentru R. Moldova. Ministrul Nosatîi: Lituania rămâne un exemplu în ce priveşte sistemul de apărare şi contăm pe experienţa partenerilor lituanieni în modernizarea Armatei Naţionale
Recordul lui Kasparov, doborât: Campion mondial la șah la vârsta de 18 ani
Cine sunt cei patru concurenți care merg în FINALA emisiunii Vocea României 2024