DECLARAȚIE // „Vreau să vă dau o noutate bună: Transnistria și, respectiv, R. Moldova, vor avea gaze la iarnă”
R. Moldova, inclusiv Transnistria, „va avea gaze la iarnă”, fiind evitată „o catastrofă umanitară” pe ambele maluri ale Nistrului, dă asigurări fostul premier Ion Sturza.
„Vreau să vă dau o noutate bună: Transnistria și, respectiv, R. Moldova, vor avea gaze la iarnă. Respectiv, va putea fi evitată o catastrofă umanitară și energetică pe ambele maluri ale Nistrului. Asta denotă o maturitate a conducerii R. Moldova și o înțelegere că orice politică are anumite limite. (...) Să susținem acest demers al conducerii de a avea căldură și pace”, a declarat astăzi Ion Sturza, în cadrul Forumului pentru Integrare Europeană, organizat la Chișinău.
Declarațiile lui Sturza vin la o zi după întrevederea ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu președintele „Gazprom”, Alexei Miller, care a avut loc la Sankt Petersburg, dar despre care s-a comunicat foarte puțin la nivel o oficial.
CITIȚI și Ce a scris „Gazprom” despre întâlnirea lui Miller cu Parlicov: Nicio poză comună
„Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt. În cadrul întrevederii, au fost prezentați membrii Consiliului de Administrației ai SA Moldovagaz, propuși de Ministerul Energiei. Aceștia sunt Dorin Junghietu pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban pentru funcția de vicepreședinte, Eduard Calancea și Radu Mandraburca, pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație. În viitorul apropiat, candidaturile respective vor fi supuse procedurii repetate de votare. De asemenea, părțile au discutat despre soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom și au convenit că vor relua consultările pe această chestiune”, a transmis Ministerul Energiei de la Chișinău.
În cadrul Forumului pentru Integrare Europeană, desfășurat astăzi la Chișinău, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a punctat că, în ceea ce privește provocările legate de alimentarea cu energie, în contextul opririi tranzitului de gaze rusești din 1 ianuarie 2025 prin Ucraina, Republica Moldova „este într-o situație mult mai bună acum față de acum câțiva ani” și că există posibilități tehnice de a asigura livrări în regiunea transnistreană.
„Guvernul examinează opțiunile care există și speranța noastră este că, de data aceasta, nu va fi necesar să ne implicăm, pentru că Guvernul are un plan de rezervă”, a afirmat Jānis Mažeiks.
R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”
Alexandr Stoianoglo, noua marionetă a Moscovei? Renato Usatîi: „Chiar dacă încă nu știe, Alexandr Stoianoglo va fi cap de listă al unui bloc electoral format din partidele legate cumva de Moscova”
Traian Băsescu: Georgescu nu este o soluţie pentru România