19:48:00 10.01.2025
Stiri

DECLARAȚIE // Votul pentru sistemul mixt „va izola R. Moldova și ne vom pierde acei prieteni care au încercat să ajute oamenii noștri în ultimii ani”

Politică 07.06.2017 11:27 Vizualizări2422 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Votul pentru sistemul mixt „va izola R. Moldova și ne vom pierde acei prieteni care au încercat să ajute oamenii noștri în ultimii ani”

Comisia de la Veneția consideră „inoportună” schimbarea sistemului electoral din R. Moldova, a scris Agenția „Reuters” cu referire la concluziile unui document încă nepublicat oficial, pe care Comisia de la Veneția îl va examina pe 16 iunie curent.

Spicherul democrat Andrian Candu a spus pentru aceeași sursă că nu este de acord cu toate concluziile experților, iar coaliția majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, nu și pe cele care, în opinia sa, depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția.

„Majoritatea parlamentară nu va accepta să se intervină în ceea ce noi considerăm opțiunea suverană a țării. Unele recomandări ale experților le depășesc competențele. Fie le vom neglija, fie vom lucra cu cei din Comisia de la Veneția pentru a-i convinge să-și schimbe părerea”, a spus Candu pentru Reuters.

Dumitru Alaiba: „Teoretic, PD are suficiente voturi ca, „legal”, să transforme R. Moldova în pașalâc, dar asta va avea consecințe”

Unul dintre liderii protestelor din fața Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral din R. Moldova, Dumitru Alaiba, susține că degeaba spicherul ar juca această „carte cu suveranitatea”, când e vorba de instituții europene.

„În țara noastră nu există lege, nu există procedură care să funcționeze pentru a face evoluția faptelor previzibilă. Nici măcar PD nu prea știe ce anume se va întâmpla, pentru că toate tentativele democraților până acum au eșuat vizibil. Asta o confirmă liniștea din tabăra PD la subiectul sistemului electoral. Ei vor insista, pentru că e o chestie de supraviețuire și unica lor strategie este să rămână permanent la guvernare. Totuși, nu prea știu încotro. Pentru moment, Candu joacă cartea cu „suveranitatea” și spune că R. Moldova poate vota orice sistem vrea. Nu e tocmai așa. R. Moldova este țară-membră a Consiliului Europei și, respectiv, a subsemnat anumitor principii pe care trebuie să le promoveze, iar o opinie negativă a Comisiei de la Veneția va însemna că aceste principii sunt încălcate de reforma electorală promovată de PD și PSRM”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Dumitru Alaiba.

Potrivit activistului civic, Europa nu va finanța construirea unei „dictaturi” în R. Moldova.

„Teoretic, PD are suficiente voturi în Parlament pentru ca, „legal” sau „conform legislației”, să transforme R. Moldova în pașalâc, dar asta va avea consecințe. Faza cu suveranitatea este îndeosebi cinică atunci când vine de la un partid care se declară proeuropean, care în cuvinte susține Acordul de Asociere etc. Suntem parte a multor convenții internaționale De cum se vor comporta autoritățile la subiectul sistemului electoral va depinde suportul oferit Republicii Moldova, inclusiv cel financiar. Europa nu va finanța construirea unei dictaturi din banii contribuabilului european. Din punct de vedere al politicii externe, acest abuz va accelera izolarea Moldovei. Țara noastră deja a devenit o problemă pentru europeni (vezi miliardul, vezi laundromatul, vezi alunecările antidemocratice). Acest vot va izola în continuare R. Moldova și ne vom pierde acei prieteni care au încercat să ajute oamenii noștri în ultimii ani. Ne vom trezi în 2007, într-o țară izolată, cu o dictatură ce se consolidează, promovând frica și sufocând libertățile și drepturile omului. De aceea, trebuie să rezistăm și să nu permitem, pentru că situația se poate agrava și se va agrava, dacă autoritățile vor reuși să-și promoveze această reformă”, a mai adăugat Alaiba.

Nicolae Negru: „Dacă PD va insista asupra schimbării, nu văd cum UE să-l poată opri”

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este de părere că scurgerea și publicarea în presă a documentului pare să fie „o formă de presiune”, care derivă din reputația Republicii Moldova ca stat capturat.

„Formal, într-adevăr nu e treaba Comisiei de la Veneția să ne spună ce fel de sistem electoral trebuie să folosim. Important e ca orice schimbare a sistemului să fie adoptată respectându-se normele democrației. Problema în cazul nostru e că opoziția extraparlamentară se opune și se opune de aceea că schimbarea sistemului se face în interesul unui singur partid. Pe de altă parte, nicăieri în Constituție nu scrie că legile se adoptă prin consens, se cere doar o majoritate de voturi. De aceea, dacă PD va insista asupra schimbării, nu văd cum UE să-l poată opri. Participarea PSRM, care se consideră în opoziție și care, în mod paradoxal, are de pierdut, poate cel mai mult în urma schimbării sistemului electoral, este un atu pentru Plahotniuc”, este de părere Nicolae Negru.

Și fosta consilieră a președintelui Nicolae Timofti, Aurelia Peru, susține că schimbarea sistemului electoral nu este o chestiune de actualitate pentru Republica Moldova.

Aurelia Peru: „Dacă (Plahotniuc) va neglija recomandările Comisiei de la Veneția, creează vulnerabilități în dialogul cu cancelariile occidentale”

„Zvârcoleala acesta, permiteți-mi să abordez un limbaj cotidian, nu unul științific, amintește despre gospodina care, în loc să spele vesela, o aruncă și procura alta. Așa și în cazul partidelor noastre politice. Politicienii le-au format, ei le-au compromis, le-au corupt, ei au înțelegeri de culise cu finanțatori gen Karamalak, off-shore-uri din Bahamas etc., ca apoi să ne convingă patetic că elita trebuie schimbată. Pai, schimbați-vă!”, le recomandă politicienilor Aurelia Peru.

Sursa citată ne recomandă să așteptăm, totuși, avizul Comisiei de la Veneția în privința proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral.

„Ca specialist în materie de manipulare, pot confirma ca unele scurgeri de informație sunt premeditate, având ca scop determinat să tatoneze și să pregătească opinia publică în direcția dorită. Spicherul Candu deja gestionează opina prin declarațiile lansate la acest subiect. De acord cu domnia sa, când zice că nu va accepta ca cei de la Comisia de la Veneția „să intervină în ceea ce noi considerăm opțiunea suverană a țării”. Corect! Dar când, prin traseismul politic din Parlament, se schimbă cu 180 de grade opțiunea politică exprimată de măria sa poporul, nu mai este acesta suveranul?”, întreabă Peru.

Fosta consilieră vede două riscuri în această situație și ambele pentru liderul PD, Vlad Plahotniuc.

„Dacă va neglija recomandările Comisiei de la Veneția, creează vulnerabilități în dialogul pe care încearcă să-l consolideze pe toate căile cu acele cancelarii occidentale. Liderul PD, intenționează, cu exces de abnegație la ora actuală, să se poziționeze ca unicul lider capabil să asigure apropierea R. Moldova de UE(!). În al doilea rând, dacă renunță la intenția de a modifica sistemul electoral, pierde din autoritatea de lider de partid și politician. După refuzul președintelui Timofti de a-l desemna pentru funcția de premier, aceasta ar fi a doua umilință publică. Și e mult pentru un lider ca el”, a încheiat Aurelia Peru.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md