DECLARAȚIE // Ucraina și R. Moldova, numai împreună și ca membri ai Uniunii Europene, în parteneriat strâns în primul rând cu România, vor putea crea un triunghi sigur de prosperitate în această regiune volatilă
R. Moldova este un vecin important al Ucrainei și, din cauza riscurilor interne de destabilizare și a agresiunii rusești împotriva Ucrainei, ea se află astăzi într-o zonă de pericol iminent. De aceea, este firesc că R. Moldova își vede viitorul în cadrul Uniunii Europene, deoarece aceasta este model regional de stabilitate și oportunități de dezvoltare economică, a declarat Dmytro Kuleba, fost ministru al Afacerilor Externe a Ucrainei, într-un interviu oferit agenției IPN.
Potrivit fostului oficial ucrainean, srumul către integrarea europeană rămâne dificil, însă continuarea direcției de integrare în UE este „vitală pentru a garanta securitatea și prosperitatea R. Moldova”. Renunțarea la acest curs ar însemna să rămâi într-o „zonă gri”, care duce la probleme grave, a adăugat el.
„Integrarea europeană pentru R. Moldova nu este o alegere între Rusia și Occident, ci o alegere de sine. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că lipsa unei perspective europene va crea un vid strategic, ce va fi umplut de Rusia, care nu este interesată de o dezvoltare pașnică și de succes a R. Moldova. În plus, acest lucru va face Republica Moldova să fie influențată de alți jucători, care vor căuta să întărească dependența Chișinăului de factori externi, adesea nefavorabili. Faptul că UE este singura cale pentru ca R. Moldova să aibă acces la resurse semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii, reforme și modernizarea economiei nici nu mai este nevoie de amintit. Subvențiile directe sau ascunse din partea altor actori, care nu sunt interesați de suveranitatea și stabilitatea acestei țări, pot părea atractive, dar aceste fonduri nu vor fi destinate creșterii competitivității țării și integrării pe piețele globale. În acest scenariu ar putea apărea paradoxul cunoscut: țara primește resurse, dar rămâne la marginea dezvoltării regionale și internaționale, ceea ce va aprofunda problemele socio-economice, cum ar fi șomajul, nivelul scăzut de trai și emigrarea în masă. R. Moldova a trecut deja prin toate acestea, și Ucraina la fel. De aceea, integrarea europeană are o importanță atât de profundă”, a spus Kuleba.
Potrivit fostului ministru de Externe de la Kiev, numai împreună, Ucraina și R. Moldova, ca membri ai Uniunii Europene, în parteneriat strâns, în primul rând cu România, vor putea crea un triunghi sigur de prosperitate în această regiune volatilă.
„În Ucraina, înțelegem bine problemele și provocările cu care se confruntă R. Moldova. Și îi dorim sincer prietenului și vecinului nostru să le depășească. Renunțarea la integrarea europeană și chiar incapacitatea de a ancora ferm acest curs în legislația și politicile sale nu va face decât să acutizeze aceste probleme, plasând țara într-o poziție de incertitudine strategică, unde ar putea deveni ostatică a conflictelor și manipulărilor externe. Zona gri, fără parteneri și aliați internaționali clari, va lăsa R. Moldova vulnerabilă la acțiuni agresive externe. Numai UE, cu politica sa comună de securitate și apărare, cu proiectele sale de infrastructură și accesul la o piață vastă, poate oferi R. Moldova protecția fiabilă și sprijinul diplomatic de care va avea nevoie, în condițiile unei instabilități regionale și globale în creștere. De fapt, acest lucru se întâmplă deja, iar un exemplu este crearea și dezvoltarea grupului de prieteni ai R. Moldova în UE, care deja oferă țării un sprijin critic în domeniul securității și economiei”, a punctat Dmytro Kuleba.
Vedeți mai multe declarații ale fostului oficial ucrainean pe ipn.md
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”