DECLARAȚIE // Ucraina „nu vede posibilă continuarea unui dialog, la masa de tratative, cu Federația Rusă” în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean: Kievul promite să „fie mereu alături de R. Moldova în acest proces”
Negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2 nu a oferit „niciun rezultat” în ultimii 30 de ani, iar Ucraina nu mai vede posibilă continuarea acestui dialog la aceeași masă cu statul-agresor Federația Rusă, susține Păun Rohovei, Ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean.
Potrivit lui Păun Rohovei, poziția „fermă” a Ucrainei rămâne aceeași: rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să aibă ca rezultat reintegrarea acestei regiuni în componența R. Moldova și obținerea de către Chișinău a controlului juridic asupra acestui teritoriu, cu respectarea strictă a suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, în granițele recunoscute internațional.
„Vom fi mereu alături de factorii de decizie din R. Moldova în acest proces. Formatul internațional 5+2 nu a oferit vreun rezultat pe parcursul a 30 de ani. Știm foarte bine care și cine este pricina – e poziția deosebită a statului-agresor. Ținând cont de faptul că Federația Rusă, în 2022, a încălcat grav dreptul internațional, regulile internaționale, atacând pe neașteptate Ucraina, provocând moarte și jale în statul pe care îl reprezint, o spun deschis – Ucraina nu vede posibilă continuarea unui dialog, la masa de tratative, cu Federația Rusă. În același timp, noi rămânem un jucător activ și vă asigur de tot sprijinul Ucrainei în acest proces”, a punctat Păun Rohovei în cadrul Forumului de Reintegrare a Republicii Moldova, organizat astăzi la Chișinău.
CITIȚI și Vicepremierul Oleg Serebrian: Războiul din Ucraina a schimbat „calitatea” și „accentele” relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău, iar reglementarea conflictului transnistrean depinde acum de „mișcarea noastră în direcția UE”
Potrivit Ambasadorului cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Chișinăul și partenerii săi occidentali trebuie să se concentreze pe „retragerea trupelor statului-agresor de pe teritoriul R. Moldova”, fapt care va crea condiții mai eficiente pentru reglementarea conflictului transnistrean, dar și pe transformarea așa-numitei misiunii pacificatoare din una militară în una civilă, sub egida unei organizații internaționale. Potrivit sursei citate, militarii ruși staționați în Transnistria și depozitele de muniție și armament de la Cobasna reprezintă un factor de risc și pentru Ucraina.
„O victorie a Ucrainei (în războiul declanșat de Federația Rusă - n.r.) va avea un mare aport la ceea ce numim stabilitate și securitate în regiune”, este convins diplomatul ucrainean.
Păun Rohovei este convins că pe malul stâng al Nistrului există oameni care înțeleg că „au doar două variante”: „fie un viitor prosper și dezvoltare social-economică obținute prin integrarea europeană și euroatlantică” a R. Moldova, fie „ceea ce le poate oferi statul-agresor – provocări, izolare și, Doamne ferește, implicare în războiul din Ucraina”.
Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova este organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania