DECLARAȚIE // Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT per capita din Europa
Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT (Tehnologii Informaționale) per capita din Europa, după Estonia. În anul 2023, sectorul IT a deținut o rată de 4,5% din totalul persoanelor angajate, sau 26 327 de specialiști, care au contribuit direct la o pondere de 6,7% din produsul intern brut, susține vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Astfel, R. Moldova a depășit la acest capitol giganți precum Polonia, Ucraina și România, conform unui studiu publicat de Emerging Europe, a precizat Dumitru Alaiba.
„Dacă Estonia, cu o populație mai mică decât a R. Moldova, poate fi lider, atunci putem și noi. Și o facem zi de zi, construind un climat investițional atractiv, încurajând exporturile de servicii și produse, deschizând noi piețe și mergând decisiv spre integrarea în UE. Suntem unicii din Europa care oferim un impozit unic de 7% pentru companiile IT și un model fiscal care încurajează reinvestirea profitului și creșterea afacerilor. Reformăm și reducem barierele birocratice pentru a ușura viața antreprenorilor și inovatorilor. Vrem o economie digitală durabilă și integrată global. Și o construim zi de zi, împreună”, a afirmat vicepremierul, citat de Moldpres.
Menționăm că, în perioada 6 - 7 iunie curent, în R. Moldova va fi organizat Moldova Digital Summit, sub patronajul prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean. Evenimentul reprezintă o platformă pentru dialog și colaborare la nivel înalt despre cum poate fi valorificată puterea tehnologiei pentru a construi un viitor mai incluziv, sustenabil și prosper pentru R. Moldova.
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"