DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
Faptul că R. Moldova nu dispune de o industrie robustă și de un sector al agriculturii dezvoltat ar putea ajuta statul nostru să-și scurteze termenul de aderare la Uniunea Europeană (UE), fiindcă nu va avea mult de negociat cu Bruxelles-ul și cu statele-membre la aceste capitole.
De această părere este Răzvan Cotovelea, fost coordonator național al României pentru asistența financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană, ex-ministru al Comunicațiilor și fost ministru adjunct al Afacerilor Europene din cadrul Guvernului de la București, actualmente profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
„R. Moldova va adera la Uniunea Europeană cu un an-doi înaintea Ucrainei”, s-a arătat convins Cotovelea, care a prezentat experiența de aderare a României la UE unor jurnaliști și funcționari publici din R. Moldova, participanți la Programul „Valori românești în domeniul afacerilor europene”, organizat săptămâna trecută la București de Institutul Diplomatic Român (IDR) în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Guvernul României.
Potrivit lui Răzvan Cotovelea, societatea românească, „una gri la începutul anilor 2000”, îi „datorează enorm” procesului de aderare la UE, pentru că a transformat-o profund.
„Datorăm enorm faptului că în 2007 am intrat în UE, datorăm enorm procesului de integrare europeană, pentru că nu numai Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de zece ori, România este pe locul 12 în UE în termeni reali ai PIB, am depășit Grecia, Portugalia, ne batem în acest moment cu Finlanda. Nu doar din perspectiva asta, ci pentru că am reușit să schimbăm profund societatea, mentalitatea și acest lucru este unul extraordinar”, le-a spus Cotovelea jurnaliștilor din R. Moldova.
Totodată, în acest moment, România are 30 de miliarde de euro bani gratuiți de la UE, bani pe care trebuie să-i cheltuie până în anul 2028: „Fără TVA și fără cofinanțare. Asta înseamnă că, în fiecare zi, România trebuie să semneze în fiecare zi lucrătoare un contract de 30 de milioane de euro”.
Profesorul universitar avertizează că negocierile de aderare „vor dura foarte mult și sunt foarte greu de explicat publicului”, dar crede că experiența de aderare a României „poate fi utilă R. Moldova din foarte multe perspective”, mai ales în condițiile în care „este dificil să ai o structură pe fiecare domeniu în parte, sector economic în parte, cu oameni foarte pregătiți în legislația europeană, dar în mod special în legislația europeană, care să reușească să facă tabelele comparative și screening-ul bilateral”.
„Am avut, în momentul începerii negocierilor, o organizare administrativă de succes, în special în perioada de preaderare și mă refer din perspectiva regiunilor de dezvoltare. Am avut o lege a dezvoltării regionale care a fost foarte bine structurată, organizată, gândită împreună cu colegii de la Bruxelles și alte state-membre, am reușit să organizăm în opt regiuni de dezvoltare în România, care au un rol important – creionează viziunea de dezvoltare a regiunii cu resursele, dificultățile, provocările pe care le au ei acolo și vine cu un program de dezvoltare regională. Opt regiuni, opt programe. În acest moment, Guvernul României, printr-un program special, se numește Programul regional, alocă bani direct din fonduri europene acestor regiuni. Să ai la dispoziție pentru o regiune undeva 7 – 8 miliarde de euro este important”, a punctat el.
Răzvan Cotovelea a adăugat, cu referire la liderii din UTA Găgăuzia, care nu își doresc integrarea europeană a R. Moldova, că minoritățile etnice de peste Prut au fost „portstindardul” integrării României în UE.
„La Tiraspol este o chestie monetară, financiară, când se întrerupe gazul de la ucraineni, care vine de la ruși, s-a terminat și este open for negociation”, a mai ținut să sublinieze profesorul.
Fost coordonator național al României pentru asistența financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană le-a transmis jurnaliștilor și funcționarilor publici din R. Moldova că dânsul „crede cu tărie” că momentul reunirii cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului „va veni în 2030, când ne vom regăsi în UE”.
„Toți de aici credem cu tărie că acest lucru este posibil și facem tot ce ne stă în putință ca să se întâmple, pentru că integrarea în UE este pur și simplu poarta de intrare a tuturor moldovenilor de peste Prut în civilizație, în normalitate, într-un stat de drept, într-o viață mai bună”, a conchis Răzvan Cotovelea.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2