DECLARAȚIE // „Prezența armatei ruse pe pământul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina”


Staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană este o încălcare flagrantă a statutului nostru de republică neutră, a reiterat astăzi președinta Maia Sandu de la tribuna Parlamentului, unde a susținut un discurs despre starea națiunii.
„Prezența armatei ruse pe pământul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Se apropie al patrulea Paște pe care vecinii ucraineni îl vor petrece sub amenințarea armelor. Cu toții ne dorim și ne rugăm pentru încheierea unui acord de pace justă, durabilă cât mai curând. Dar, indiferent dacă pacea va fi semnată în acest an sau nu, Ucraina va rezista în continuare, cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. Ucraina va fi scutul nostru în continuare, iar noi avem datoria morală să nu permitem ca R. Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a invocat, în context, încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare.
„O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi în interesul comunității pe care o reprezintă, nu în interesul hoților. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere. Iar bunăstarea locuitorilor din autonomie depinde de bunăstarea republicii. Cu cât mai unită, mai stabilă va fi țara, cu atât mai mari vor fi șansele de dezvoltare economică pentru toți. Eu voi continua să mobilizez resurse pentru investiții în localitățile și întreprinderile din autonomie și voi continua să acționez pentru a ajuta la salvarea limbii și culturii găgăuze”, a spus ea.
Potrivit Maiei Sandu, „nu există niciun dubiu” că pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în Uniunea Europeană.
CITIȚI și VIDEO // Discursul integral al președintei Maia Sandu, susținut joi, 17 aprilie, în Parlament: „În momente de neliniște, este de datoria mea să vin la această tribună pentru a vă împărtăși cum văd eu situația actuală și ce cred că trebuie să facem”
„Acolo o să fim protejați - ca într-o mare familie mare, iubitoare. De aceea, trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cât mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Până atunci însă, ne putem proteja pacea și libertatea doar prin solidaritate externă și unitate internă. Pare un lucru firesc, dar asta nu înseamnă că este și garantat. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, întrebarea care ne frământă zi și noapte este cum asigurăm securitatea Moldovei? Cum păzim oamenii noștri de distrugerea războiului?
Din prima zi, poziția noastră a fost una clară - noi suntem de partea păcii, nu a agresiunii, și facem totul ca să păstrăm pacea în R. Moldova prin diplomație. Putem asigura securitatea republicii în continuare demonstrând un comportament corect, previzibil și consecvent, construind parteneriate puternice, de încredere cu vecinii noștri, România și Ucraina, dar și cu celelalte țări care respectă dreptul internațional și hotarele altor state”, a punctat Maia Sandu.
Șefa statului a adăugat că, în acest nou context global, avem nevoie de relații internaționale puternice, de prieteni care să ne ajute și să ne protejeze, iar guvernarea a reușit să creeze, în ultimii ani, un sistem internațional de sprijin și ajutor pentru Republica Moldova.
„Dragi cetățeni, vă îndemn, atunci când privim la cât de multe avem de făcut, să ne aducem aminte ce ne dorim cu toții mai presus de toate. Și, cu toate contradicțiile interne, supărările și divergențele, să mergem pe un drum comun, care ne va asigura trei lucruri importante: 1. pace și siguranță familiilor noastre, 2. stabilitate și unitate națională, 3. dezvoltare economică și bunăstare”, este îndemnul lansat de președinta Maia Sandu.











































































