05:20:43 24.09.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Președintele Dodon, pus la punct de magistrații de la Curtea Constituțională, inclusiv de către Țurcan: „Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației”

Politică 28.04.2020 13:56 Vizualizări12392 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Președintele Dodon, pus la punct de magistrații de la Curtea Constituțională, inclusiv de către Țurcan: „Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației” Moldstreet


Magistrații de la Curtea Constituțională ripostează declarațiilor făcute în spațiul public de către înalți demnitari de stat, care ar fi „de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali”.

Într-o declarație semnată de către toți magistrații Înaltei Curți, aceștia dezaprobă afirmațiile potrivit cărora „judecătorii Curții Constituționale ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică”.

„Se susține că, în funcție de adoptarea unor hotărâri, Curtea va deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat” și va trebui să-și asume consecințele etc. Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept. Ele afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”, cităm din comunicatul CC.

Înalta Curte arată că toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției.

„Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii. În această perioadă complicată pentru toți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova îndeamnă deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului Republicii Moldova, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor Legii Supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă. În numele Constituției chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință”, cităm din același document.

Amintim că cel care a făcut declarațiile la care fac referire magistrații constituționali este președintele Igor Dodon. Șeful statului i-a amenințat pe aceștia, după demiterea fostului său coleg de partid, Vladimir Țurcan, de la șefia Înaltei Curți și suspendarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă.

„Am văzut că se încearcă utilizarea CC în calitate de instrument politic în această situație. Eu vreau să atenționez pe toți oponenții politici, dar și pe cei din CC: dacă legile votate vor fi blocate sau suspendate de CC, la cererea câtorva deputați din opoziție, atunci, cel mai probabil, dar probabilitatea e mare, începând din 1 mai nu se vor mai plăti pensiile și salariile. (...) Dacă Înalta Curte va permite să fie utilizată ca instrument politic, eu sper să nu fie așa, sper că-s oameni rezonabili, dar dacă va permite asta, atunci să-și asume toate consecințele sociale, economice, dar și consecințele politice”, a spus Dodon săptămâna trecută.

Declarația judecătorilor Curții Constituționale:

În ultimele zile, în spațiul mediatic au fost lansate declarații ale unor înalți demnitari de stat de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali.

Autorii declarațiilor afirmă că judecătorii Curții Constituționale ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică. Se susține că, în funcție de adoptarea unor hotărâri, Curtea va deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat” și va trebui să-și asume consecințele etc.

Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept. Ele afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali.

Curtea amintește că, cu circa 25 de ani în urmă, pe 29 iulie 1994, Poporul Republicii Moldova, care și-a realizat suveranitatea națională, a adoptat prin intermediul reprezentanților săi Constituția ca Lege Supremă a Statului. În Constituție s-a statuat că „nicio lege și niciun alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică”. Pentru a realiza acest deziderat fundamental pentru statul de drept, legislatorul constituant a instituit Curtea Constituțională ca unică autoritate de jurisdicție constituțională, care, independent de orice altă autoritate publică, garantează supremația Constituției, asigură realizarea principiului separării puterii de stat și garantează responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.

Subsemnații am jurat pe 16 august 2019 în fața întregului popor să ne îndeplinim cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curții Constituționale, să apărăm orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să ne supunem în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei.

Astăzi, declarăm cu toată responsabilitatea că am îndeplinit și suntem hotărâți să ne îndeplinim în continuare cu cinste și demnitate atribuțiile constituționale. Întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii.

În această perioadă complicată pentru toți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova îndeamnă deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului Republicii Moldova, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor Legii Supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă. În numele Constituției chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință.

28 aprilie, 2020

Judecătorii Curții Constituționale,

Domnica MANOLE,

Vladimir ȚURCAN,

Eduard ABABEI,

Nicolae ROȘCA,

Liuba ȘOVA,

Serghei ȚURCAN


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 960 Marin Tauber și Dodona

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md