DECLARAȚIE // PAS „mituiește” judecătorii Curții Constituționale: „Pensii speciale între 55% și 80% din salariile de 82 000 de lei lunar ale judecătorilor Curții Constituționale”
Judecătorii Curții Constituționale din R. Moldova vor avea pensii mai mari - până la 80% din salariile acestora.
Potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern, magistrații Înaltei Curți își vor exercita mandatele depline de 6 ani, în loc de 5 ani, stabiliți până acum, pentru a beneficia de pensia pentru vechime în funcție.
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) condamnă inițiativa Guvernului de a oferi „pensii speciale exorbitante” judecătorilor Curții Constituționale, în timp ce majoritatea pensionarilor din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți economice acute.
„Într-un context în care pensionarii primesc majorări de doar 15%, departe de nevoile reale, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune pensii speciale între 55% și 80% din salariile de 82 000 de lei lunar ale judecătorilor Curții Constituționale. Această măsură este nu doar o nedreptate socială, ci și o dovadă clară de corupție legalizată. CUB solicită respingerea acestei inițiative în Parlament, pentru a proteja interesul public și ordinea constituțională. (...) Nu putem permite ca banii contribuabililor să fie folosiți pentru cumpărarea influenței în instanțele constituționale, mai ales într-un moment atât de important pentru viitorul democrației din Republica Moldova”, se arată într-o declarație a CUB.
Menționăm că, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Guvern, judecătorii Înaltei Curți riscă aplicarea avertismentului, mustrării sau ridicarea mandatului, sancțiuni-lipsă în prezent. Cea mai severă sancțiune disciplinară „ridicarea mandatului judecătorului Curții Constituționale” se aplică prin hotărârea plenului, adoptată cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii Constituţionale.
De asemenea, documentul include prevederi privind competențele instituției, criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător. Judecătorii vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai partidelor.
O altă noutate vizează stabilirea competenței Curții Constituționale de a verifica, înainte de ratificare, compatibilitatea tratatelor internaționale cu Constituția Republicii Moldova.
Proiectul modifică, de asemenea, conținutul jurământului, fiind excluse cuvintele arhaice „cinstit”, „conștiincios” sau „orânduirea”, acestea fiind substituite cu „buna-credință în îndeplinirea obligaţiilor de judecător”, „protecția supremației Constituției și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.
„Jur să îndeplinesc cu bună-credință obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr ordinea constituţională a Republicii Moldova, să protejez supremația Constituției, drepturile și libertățile fundamentale ale omului și să mă supun în exercitarea funcţiei numai Constituţiei”, este noul jurământ pe care îl vor rosti judecătorii Înaltei Curți.
Curtea Constituțională este compusă din 6 judecători, a căror numire este reprezentativă: doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. În caz de demisie, ridicare a mandatului și deces al judecătorului Curții Constituționale, președintele Curţii va fi obligat să sesizeze autoritatea competentă în termen de cel mult 3 zile de la data constatării vacanței funcției, iar autoritatea va numi judecătorul în termen de 45 zile de la data recepționării sesizării respective, potrivit modificărilor aprobate astăzi de Guvern.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi