DECLARAȚIE // Parlamentul R. Moldova condamnă politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei: Copiii ucraineni, răpiți și duși forțat în Rusia
Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi o Declarație cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse.
Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a declarat că, potrivit datelor autorităților din Ucraina, 537 de copii ucraineni au fost uciși de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în statul vecin, alți 1 275 au fost răniți, 2 076 de micuți sunt dați dispăruți, 19 546 au fost răpiți de statul agresor, iar 260 de mii sunt în prezent strămutați forțat.
Declarația reconfirmă angajamentul Republicii Moldova de a continua politicile de asigurare a accesului copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean, precum și eforturile de păstrare a identității lor naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina.
De asemenea, prin această Declarație se reconfirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina și se face un apel la cumularea eforturilor lumii democratice, ale organizațiilor umanitare internaționale pentru identificarea, localizarea și repatrierea în Ucraina a copiilor strămutați forțat și deportați.
„Republica Moldova se alătură altor parlamente care au adoptat declarații similare precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Franța, Islanda, SUA și Canada”, a declarat Doina Gherman.
Solicitarea ca Parlamentul R. Moldova să adopte o declarație prin care să condamne acțiunile privind deportarea copiilor ucraineni de către Federația Rusă a fost făcută la Chișinău, la finele lunii aprilie curent, de către vicepreședintele Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk.
„Am rugat să fie adoptată încă o declarație referitoare la dreptate. Este vorba despre condamnarea Federației Ruse care se ocupă cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Deja am identificat peste 20 000 de copii care au fost transportați forțat de pe teritoriul Ucrainei. Declarații similare au fost adoptate în Polonia, Canada, în Țările Baltice și în alte state. Pentru noi este foarte important ca această problemă să aibă rezonanță, ca să putem influența acest proces și să putem întoarce cât mai mulți copii acasă”, a declarat atunci Olena Kondratiuk la Chișinău.
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate
Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi
DOC // Președinta Maia Sandu, salariu de 20,4 mii de lei: Are un apartament și trăiește doar din veniturile obținute de la Președinție