DECLARAȚIE: „Noi, românii, avem nevoie să ne unim cu Moldova și Moldova are nevoie să se unească cu România”
Liviu Nedelcu: „Expoziția este o metaforă legată de sărbătoarea noastră națională”
Picturile artistului plastic român Liviu Nedelcu sunt expuse pentru prima oară la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău pentru a marca Ziua Națională a României. Prezent la vernisajul expoziției, pictorul român Liviu Nedelcu ne spune mai multe despre Ziua Unirii, arta sacră și colaborările cu artiștii din R. Moldova.
Domnule Liviu Nedelcu, expoziția aceasta se numește „Drumul spre înălțare”. Ce înseamnă pentru dvs. înălțarea în contextul Zilei Unirii?
Înălțarea înseamnă tot, iar în acest context înseamnă nu numai înălțarea lui Iisus, dar înălțarea noastră spirituală. Iisus a parcurs un drum inițiatic de la naștere până la înălțare, un drum plin de sacrificii și obstacole, iar noi, poporul român, am parcurs la fel.
După perioada dacică când am fost uniți într-un stat unitar pe vremea lui Burebista și a lui Decebal. Au trebuit să treacă două mii de ani ca, la 1 decembrie 1918, iar să ne reunim. Astfel, m-am gândit că de Ziua Unirii e normal să aduc în fața moldovenilor o expoziție care poate să spună prin încercările lui Iisus Hristos ceva despre noi, românii. Noi cei care împreună am trecut prin multe obstacole ca să ajungem din nou uniți. Sper că această unire va fi manifestată nu numai cultural și spiritual, dar și prin lipsa granițelor.
Considerați că moldovenii au nevoie de un „drum spre înălțare”?
Eu cred că moldovenii de aici, dar și moldovenii de dincolo au nevoie de un „drum spre înălțare” și de un parcurs inițiatic pentru că și noi, românii, avem nevoie să ne unim cu Moldova și Moldova are nevoie să se unească cu România. Această expoziție este o metaforă legată de sărbătoarea noastră națională.
Cât de greu este pentru un artist să abordeze motivul biblic în creație?
Nu este greu, dacă simți. Iar un artist care intră în biserică, care citește Biblia, care consultă articole despre credință și ortodoxie, cu siguranță că poate aborda cu ușurință teme biblice. Arta sacră este clasicizată pentru că artiștii moderni au abordat-o. Aceasta, însă, este puternic ancorată și în contemporaneitate. În zona balcanică ea este definitorie. După cum mulți cunoscători pot să observe, eu am plecat de la abordări și compoziții clasice renascentiste și am încercat prin filtrul meu să le reactualizez. Asta se poate observa în lucrările de față.
Cum se îmbină motivul biblic cu nudul pe care îl regăsim în arta dumneavoastră?
Corpul uman este tot creația lui Dumnezeu și, în opinia mea, acesta este sacru. Și copacul, și nudul feminin, și tot ce Dumnezeu ne-a dăruit este sacru.
Ce perioadă cuprinde această expoziție?
Sunt 29 de lucrări selectate din 1994 și până în 2013. O compoziție a fost premiată în ’94 de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova. E adevărat că premiile confirmă anumite așteptări ale artistului, dar nu cred foarte mult în ele, fiindcă în artă subiectivitatea e foarte pregnantă și atunci nu tot timpul premiile reflectă realitatea.
Domnule Nedelcu, spuneți-ne, vă rugăm, dacă cunoașteți și urmăriți artiștii plastici din Republica Moldova.
Sigur că îi urmăresc. Îi cunosc pe Tudor Zbârnea, pe președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Ghendaie Jalbă. Eu organizez simfozioane de creație la Lepșa și în ultimii ani am început să aduc artiști din R. Moldova. Câte doi artiști în fiecare an. Sunt simfozioane în care reunesc pictori și sculptori din România și din R. Moldova. Acolo ei nu creează. Eu îi chem să se întâlnească, să discute, să stabilească proiecte și legături. Nu mă interesează să lucreze acolo. Mă interesează să creăm proiecte pentru viitor și atunci cred că e mai benefică o întâlnire de felul acesta.
De asemenea, oferim câte o mie de euro pentru fiecare artist. Încercăm să îi ajutăm pe artiști, nu să le luăm lucrările și atunci cred că e benefic să adunăm artiști pe care îi selectăm din zonele istorice ale României, din Ardeal, Muntenia, Moldova și Moldova de peste Prut.
Plănuiți expoziții comune în viitorul apropiat?
Mi-aș dori, dar sunt probleme financiare și sunt încă probleme la vamă. Astfel, lucrurile devin dificile, dar cred că în timp lucrurile se vor schimba. Eu am mai participat și la alte expoziții comune, la Saloanele Moldovei, la Bienalele de pictură. Am participat la toate expozițiile la care am fost invitat.
Mă simt legat de Moldova, deoarece și eu sunt moldovean de la Bacău. Moldova nu înseamnă doar bucata aceasta unde e Chișinăul, ci și cea de dincolo. Chiar dacă nu cunosc publicul de aici, îl intuiesc și cred că este unul sensibil și va înțelege mult din ceea ce vreau eu să exprim în această expoziție.
Vă mulțumim!
Ultima tentativă a lui Putin de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: ,,În această zi sfântă de Crăciun, imperiul răului, condus de Putin, a atacat Ucraina cu 70 de rachete și 100 de drone. El vrea ca și moldovenii să înghețe și să stea în întuneric"
Maia Sandu CONDAMNĂ bombardamentele lui Putin asupra Ucrainei și violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești. ,,În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea"
Rusia terorizează Ucraina cu un atac aerian masiv, în dimineața de Crăciun. Rachetele lui Putin au violat din nou spațiul aerian al R. Moldova