DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Regiunea transnistreană a R. Moldova ar putea rămâne fără gazele rusești începând cu 1 ianuarie 2025. Pe de o parte, există incertitudine în ceea ce privește continuarea tranzitului de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei, iar pe de altă parte „Gazprom” condiționează livrarea celor 5,7 milioane de metri cubi pe zi către Transnistria prin Turcia cu achitarea unei pretinse datorii de 709 milioane de dolari pe care ar avea-o consumatorii de pe malul drept al Nistrului.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, tinde să creadă că „Gazprom” nu va sista totalmente livrările de gaze către Transnistria, dar va micșora volumele de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă că malul drept va fi nevoit să cumpere energie electrică din altă parte și la un preț mai mare decât îl achită centralei de la Cuciurgan.
CITIȚI și VIDEO // „Gazprom” condiționează livrarea de gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea datoriilor în sumă de peste 700 de milioane de dolari: „Scenariul crizei pe malul stâng este unul foarte realist”
Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este de părere că Moscova profită de ocazie să provoace o criză în Republica Moldova, pe malul stâng al Nistrului mai întâi, apoi și pe cel drept.
„Bineînțeles, se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al Republicii Moldova. Plata unei asemenea datorii nu are cum să fie suportată de statul nostru, iar lipsa de gaze pe malul stâng al Nistrului ar putea provoca, într-adevăr, nemulțumiri ale cetățenilor de acolo. Pe de altă parte, oare nu se pretind ei independenți? De ce întreaga povară a întreținerii lor trebuie să cadă pe statul nostru? Moscova a creat și a menținut pe linia de plutire așa-zisul stătuleț separatist, de ce Chișinăul își asumă nitam-nisam responsabilitatea pentru confortul separatiștilor? El poate să vină în ajutor, dar nu să sacrifice suveranitatea și independența Republicii Moldova de dragul unor cetățeni care și-au amintit de apartenența lor politică în ultimii câțiva ani”, afirmă Nicolae Negru.
Nicolae Negru
Analistul politic crede că actuala guvernare trebuie să le explice cetățenilor planurile Moscovei în raport cu R. Moldova.
„Mi se pare că se face o greșeală fatală, dacă ne pliem pe acțiunile destabilizatoare ale Rusiei, dacă guvernarea noastră își asumă întreaga responsabilitate pentru consecințele dezastruoase ale politicii separatiste promovate până acum de Moscova prin intermediul Tiraspolului. Transnistrenii nu poartă nicio vină pentru criza care vine? Așa de simplu scapă Rusia de răspundere? Punem benevol capul sub jug? Lasă să spună Kremlinul să audă toată lumea: că nu le pasă de rușii din Transnistria și de pretutindeni, că îi folosește doar ca masă de manevră, ca pretext de a ataca statele vecine. Că vor îngheța, că vor sta în întuneric e treaba lor”, subliniază editorialistul nostru.
CITIȚI și CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025
Potrivit lui Nicolae Negru, adevărata problemă e că, dacă „Gazprom”-ul nu furnizează gaze în stânga Nistrului, centrala de la Cuciurgan se va opri inevitabil, după ce își va epuiza rezerva de cărbuni.
„Asigurarea cu energie electrică a malului drept va fi mult mai dificilă, prețul la energie va crește inevitabil, ceea ce se va reflecta și asupra scorurilor electorale. Dar acest preț se va majora și dacă Gazprom va livra gaze prin Turcia, căci vor crește cheltuielile de transport. Oricum ai da, situația se complică din cauza războiului, a agresiunii ruse în Ucraina. Guvernarea trebuie să vorbească cu cetățenii despre aceasta, ca ei să înțeleagă ce urmărește, de fapt, Moscova”, a conchis Nicolae Negru.
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”