22:00:32 14.09.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Lupta pentru Limba Română a fost inclusiv pentru independență și libertate. Această luptă nu s-a încheiat. Anul acest avem datoria să punem statul la adăpost, acolo unde limba română ne așteaptă în UE la locul său de cinste”

Actualitate 31.08.2024 11:49 Vizualizări1399 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Lupta pentru Limba Română a fost inclusiv pentru independență și libertate. Această luptă nu s-a încheiat. Anul acest avem datoria să punem statul la adăpost, acolo unde limba română ne așteaptă în UE la locul său de cinste”


De mai bine de trei decenii, Limba Română are, în R. Moldova, „o zi a ei”, fiind înălțată la rang de sărbătoare națională, iar această zi „ne unește pe toți, pe cei care vorbim și simțim românește”, a subliniat astăzi, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în fața celor peste 1 800 de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale pentru a aduce un omagiu Zilei Limbii Române printr-o Mare Dictare Națională.

„Limba Română este un element esențial al identității și unității naționale, ea reprezintă nu doar un mijloc de comunicare, ci un simbol al culturii, istoriei și tradițiilor noastre, unind toți vorbitorii ei într-un spațiu cultural comun. Felul în care ne vorbim limba, cât facem de dragul ei și pentru ea rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale. Generații au luptat pentru ea și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii”, a punctat ministrul de la tribuna instalată în centrul Chișinăului.

În cadrul aceluiași discurs, oficialul a declarat că Limba Română deja ne așteaptă în Uniunea Europeană, „la loc de cinste” și că e de datoria noastră să punem „statul la adăpost” în acest an.

„Lupta pentru Limba Română, pentru valorile noastre naționale a fost inclusiv o luptă pentru independență și libertate, luptă pentru dreptul nostru de a trăi sub cer senin, în pace, demnitate, respirând liber și scriindu-ne singuri destinul. Această luptă nu s-a încheiat, ea continuă și e de datoria noastră să o ducem până la capăt. Anul acesta avem datoria să punem statul la adăpost, acolo unde limba română ne așteaptă în Uniunea Europeană la locul său de cinste, alături de celelalte limbi europene”, a declarat Dan Perciun.

Ministrul Educației și Cercetării și-a exprimat bucuria pentru faptul că „sărbătorim aât de frumos Limba Română”, în condițiile în care la prima ediție a Marii Dictări Naționale de anul trecut au fost 450 de participanți, iar astăzi în PMAN sunt peste 1 800 de persoane, iar Marea Dictare a fost scrisă concomitent și în 15 centre raionale.



Dan Perciun a mai afirmat că fragmentul ales pentru cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale este din cartea „Școala Vieții” scrisă de Spiridon Vangheli și reprezintă un omagiu adus regretatărul prozator și poet, numit și „tatăl lui Guguță”, operele căruia au fost traduse în zeci de limbi.

„În dictarea de astăzi, Spiridon Vangheli ne va oferi o lecție din volumul Școala Vieții, o operă ce reflectă profunzimea gândirii și experienței sale. Am ales acest text ca să omagiem marele nostru scriitor”, a explicat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md