DECLARAȚIE // Economia informală „înflorește” în R. Moldova
Doar șapte din zece salariați plătesc în fondul asigurărilor sociale. Cel puțin, asta declară președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din R. Moldova (CNSM), Oleg Budza.
Potrivit lui Budza, situația la acest capitol devine tot mai tristă, iar „fenomenul gri are un impact negativ major asupra salariaților, pensionarilor și invalizilor”.
„Anual, miliarde de lei nu ajung în bugetul de stat din cauza economiei informale, iar majoritatea agenților economici continuă să achite salariile „în plic”. Salariatul trebuie să-și cunoască drepturile, iar angajatorul - să le respecte. Atunci când se angajează, trebuie să ceară de la patron ca tot salariul să fie achitat oficial și nu „în plic”. Ne bucură faptul că în ultimul timp avem unele rezultate pozitive la acest capitol”, a menționat președintele CNSM.
La rândul său, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sergiu Sainciuc, a menționat că sancțiunile ce prevăd munca la negru au fost înăsprite. „Dacă anterior se stabilea o contravenție doar pentru cazul depistat, acum se stabilește o contravenție pentru fiecare angajat care nu are un contract individual de muncă”, a declarat Sergiu Sainciuc.
STUDIU // Peste 73% dintre femeile din R. Moldova „trăiesc în violență”: „Femeile rămân în relații abuzive din cauza rușinii”
Muzeul Național de Artă al Moldovei va marca inedit aniversarea a 85-a de la fondare: Lucrări cunoscute, animate în AR și VR
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă