DECLARAȚIE // „De ce felicitarea adresată de Dodon lui Krasnoselski este mai mult decât o CRIMĂ. În esenţă, este o faptă PENALĂ”
„Sincer vorbind, mi-am propus, după moda americană, să nu-l critic pe noul şef al statului vreo sută de zile de la învestire încolo, dar n-a fost posibil. Igor Dodon se comportă aidoma unui zgâmboi imatur care se încrâncenează să se joace cu chibriturile chiar în mijlocul unei grămezi de paie. Încă înainte de a fi anunţate rezultatele oficiale ale scrutinului neconstituţional din regiunea separatistă, el s-a băgat ca musca în lapte, felicitându-l pe Vadim Krasnoselski cu ocazia victoriei în pretinsele alegeri prezidenţiale din Transnistria”. Declarația a fost făcută de analistul politic Petru Bogatu, în cadrul emisiunii „Cronica lui Bogatu”.
Potrivit analistului, gestul lui Dodon este mai mult decât o crimă. „La mijloc e mai mult decât o crimă, e o greşeală, vorba lui Fouche, ministrul poliţiei sub Napoleon. Dincolo de faptul că prin acest gest nesăbuit a recunoscut practic regimul secesionist de la Tiraspol, ceea ce în esenţă este o faptă penală, Dodon s-a pus singur într-o situaţie penibilă, ca să nu spun caraghioasă, întrucât Vadim Krasnoselski l-a ignorat pur şi simplu, dându-i astfel de înţeles că nu dă nici două copeici pe planurile lui de federalizare”, spune acesta.
Citește și: Dodon va merge la Tiraspol și își va CERE IERTARE. Ce declarații SCANDALOASE a mai făcut
În continuare, Bogatu e de părere că noul şef al administraţiei transnistrene, ca şi toţi predecesorii săi, va juca în continuare cartea rusească a independenţei nerecunoscute. „Mai cu seamă că astăzi Rusia are nevoie de ea mai mult ca oricând, deoarece îi permite să aibă o sulă în coasta Ucrainei şi un as în mânecă în controversa cu Occidentul pe tema Crimeii şi a Donbass-ului”.
Comentatorul politic a mai adăugat că, deoarece „călcatul prin străchinile separatismului nu ar fi fost destul, Dodon, îndată după validarea alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională, a dat şi cu mucii în fasole”.
La 13 decembrie, el s-a întâlnit cu un grup de clerici din nordul republicii. Toate ar fi fost bune şi frumoase dacă episcopul Marchel nu ar fi recidivat şi nu ar fi comis un nou viol emoţional. Reacţionând la o decizie a CC care a cerut Parlamentului să adopte niște mecanisme pentru a nu admite implicarea Bisericii în campania electorală, prelatul de la Bălţi a spus că el se supune doar legii bisericeşti, nu şi celei lumeşti. Şi ca să pară mai convingător, pesemne, a ameninţat că, dacă autorităţile vor sancţiona clerul pentru antrenarea în bătălii politice, nu-i exclus să se declanşeze un război civil. Atare vorbe, rostite de gura unui episcop, sună ca dracul. Marchel face de fapt un gest anticreştin, contrazicând Mântuitorul care îndemna: „Daţi Cezarului ce este al Cezarului, și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”. Prin aceste cuvinte, Iisus a cerut respectarea legilor lumeşti, instituind în acelaşi timp pentru totdeauna desprinderea religiei de politic”, a conchis Petru Bogatu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania