DECLARAȚIE // Dacă justiția sancționa finanțarea din Bahamas sau cumpărarea de voturi în Găgăuzia, corupția politică nu lua amploare: „Așa nu se mai poate. Imediat după alegeri, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri excepționale”
Libertatea și democrația Republicii Moldova nu erau astăzi „în pericol”, dacă justiția sancționa la timp cazurile de corupție politică, cum ar fi schema Bahamas (bani veniți din Rusia, via Bahamas, pentru campania din 2016 a socialistului Igor Dodon - n.r.) sau cumpărarea voturilor în Găgăuzia, este convinsă președinta în exercițiu, Maia Sandu.
„Bunele practici internaționale în materie de reformă a justiției s-au dovedit a fi insuficiente, ineficiente pentru cazul R. Moldova, unde această corupție a pătruns prea adânc și acești oameni din sistem, după paravanul independenței justiției, iată au ajuns să trădeze R. Moldova, să pună în pericol viitorul acestui stat și așa nu se mai poate. Imediat după aceste alegeri, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu făcut public vineri, 25 octombrie.
Potrivit șefei statului, după scrutinele de duminică, în cadrul căruia oamenii legii au documentat oferirea de bani contra voturi, vedem ce „consecințe grave poate avea corupția politică pentru toată republica”.
„Pentru că nu a fost sancționată finanțarea din Bahamas, pentru că nu a fost sancționată cumpărarea de voturi în Găgăuzia, cumpărarea de voturi în alte alegeri, iată acum vedem că acest fenomen a luat amploare în toată republica. E problema justiției. Vedem că Poliția lucrează mult mai bine decât altă dată, vedem că Centrul Național Anticorupție lucrează mult mai bine decât altă dată, dar dacă toți cei care sunt implicați în această finanțare ilegală sunt arestați, dar a doua zi sunt eliberați de judecători, atunci de ce să nu continue aceste lucruri”, a punctat Maia Sandu, care va lupta în turul doi cu Alexandr Stoianoglo pentru încă un mandat de șef al statului.
Maia Sandu recunoaște că a subestimat „rezistența enormă” din partea sistemului justiției, dar anunță măsuri „mult mai dure” după alegeri.
„Cea mai mare problemă și cea mai mare dezamăgire este justiția. Chiar dacă noi am muncit în fiecare zi pentru ca justiția să înceapă să funcționeze, oamenii care sunt acolo de 30 de ani, care au prins rădăcini mari nu vor să se lase duși. O parte dintre corupții din sistem au plecat, o parte a rămas și faptul că ceea ce ni se întâmplă nouă astăzi, faptul că este pusă în pericol securitatea și libertatea statului nostru, democrația, pentru că am văzut că instituțiile statului vorbesc despre furt masiv de voturi în primul scrutin. Toate astea se întâmplă pentru că hoții nu au fost sancționați, pentru că unii oameni din justiție au continuat să conlucreze cu hoții, i-au protejat, au luat mită, au închis ochii la toate aceste fărădelegi și, da, am subestimat această rezistență din sistem și prezența celor care pe lângă hoții mari au făcut bani de-a lungul timpului și nu vor să se lase duși. O lecție, cea mai importantă lecție, este că nu poți să faci reforma justiției cu mănuși albe, așa cum spun cetățenii, că trebuia de reacționat mult mai dur și că asta vom face și asta trebuie să facă Parlamentul și Guvernul imediat după ce se încheie acest scrutin”, a declarat Maia Sandu.
„Trebuie folosite metode extraordinare. Suntem într-o situație excepțională, cu riscuri la adresa securității statului, la adresa democrației noastre, când oameni care au mulți bani vin și cumpără decizia poporului suveran al R. Moldova. În campanie electorală, instituțiile trebuie să identifice și să-i sancționeze pe toți cei care sunt implicați în acest scheme, dar după ce se încheie această campanie, Parlamentul și Guvernul trebuie, și știu că vor veni, cu măsuri excepționale, pe măsura situației în care ne aflăm”, a conchis șefa statului.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi