23:33:43 21.11.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Corpul diplomatic rusesc de la Chișinău, care numără 200 de angajați, trebuie să fie REDUS drastic la doi-trei diplomați, iar întreprinderile militare deținute de Rusia pe teritoriul R. Moldova – NAȚIONALIZATE”

Actualitate 03.02.2023 12:13 Vizualizări4328 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Corpul diplomatic rusesc de la Chișinău, care numără 200 de angajați, trebuie să fie REDUS drastic la doi-trei diplomați, iar întreprinderile militare deținute de Rusia pe teritoriul R. Moldova – NAȚIONALIZATE”


„Șeful diplomației de război, Serghei Lavrov, și-a amintit de noi, susținând că „R. Moldova va deveni următoarea Ucraină”. Acest slugoi al imperialismului rusesc ne-a insultat. Amenințările lui nu mai miră pe nimeni, dar ne irită, iar această iritare trebuie să fie bine luată în considerație de diplomații R. Moldova, prea manierați de regulă”, este de părere liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu.

Potrivit fostului Ambasador al R. Moldova la Washington, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEI) nu ar trebui să se limiteze doar la o notă verbală în legătură cu amenințările lui Lavrov.

Citește și: VIDEO // R. Moldova poate deveni „următoarea Ucraină”. Lavrov AMENINȚĂ deschis Chișinăul și o acuză pe Maia Sandu că „se avântă în NATO” și vrea să UNEASCĂ R. Moldova cu România

„În primul rând, corpul diplomatic rusesc de la Chișinău trebuie să fie drastic redus la o prezență simbolică (doi-trei diplomați maximum), condus de un însărcinat de afaceri. R. Moldova nu poate tolera o ambasadă cu 200 angajați, care muncesc din greu contra suveranității și independenței sale. Este banal ca MAEIE să răspundă atacului insultător al lui Lavrov printr-o notă verbală sau notiță pamfletară semidulcie cu privire la bunele maniere (lipsă).

Citește și: Un fost AMBASADOR al R. Moldova oferă detalii PICANTE despre Lavrov, cel care a AMENINȚAT R. Moldova că ar putea „deveni următoarea Ucraină”. „Mi-a lăsat o impresie ORIBILĂ, iar acum a ajuns un CIUMAT al diplomației”

În al doilea rând, retragerea unui simplu reprezentant al R. Moldova din secretariatul CSI este mult prea insuficientă. CSI a devenit demult un cavou al iluziilor legate inițial de promisiunea unui divorț civilizat promis de Elțin, iar acum acoperă aventurile militariste rusești îndreptate contra vecinilor săi mai slabi. Nu există niciun motiv real pentru rămânerea R. Moldova în CSI după trei războaie purtate de Rusia contra R. Moldov, Georgiei și Ucrainei (1992, 2008, 2014, 2022).

Citește și: DECLARAȚIE // Patru UZINE MILITARE rusești funcționează pe teritoriul R. Moldova: „Uzina din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”

În al treilea rând, R. Moldova este obligată să se alinieze sancțiunilor internaționale contra Rusiei, așa cum am cerut autorităților centrale să facă chiar de la începutul războiului din 24 februarie 2022. De această dată, R. Moldova trebuie să se alinieze serios și efectiv sancțiunilor internaționale, nu retoric, urmând sfatul Ambasadorului UE în R. Moldova, care explica recent într-un interviu public că, „înțelege constrângerile R. Moldova, dar speră ca statul să se alinieze valorilor comunității europene pentru că impunerea de sancțiuni înseamnă protejarea valorilor comune”. Personal, sper ca alinierea la regimul de sancțiuni să ridice și problema naționalizării întreprinderilor militare deținute de Rusia pe teritoriul R. Moldova, la Chișinău, Orhei și Tighina, conectate la complexul militar rusesc”, a subliniat Igor Munteanu.

Nu în ultimul rând, președintele CUB propune anihilarea regimului separatist de la Tiraspol, în contextul amenințărilor directe la adresa R. Moldova.

„Trebuie să înțelegem că regimul separatist de la Tiraspol trebuie să fie anihilat, iar acest obiectiv trebuie formulat clar și public, ca o direcție de politică a reintegrării. Un tabu menținut din inerție și prostie trebuie să fie scos imediat, mai ales în contextul acestor amenințări directe în adresa R. Moldova, care înseamnă că această conservare a regimului separatist și susținerea lui prin tot felul de concesii, scutiri și păsuiri nu fac decât să distrugă șansele democratizării/europenizării R. Moldova. Iar noi avem nevoie în acest moment de unitate/bunăstare pentru cetățenii loiali ai acestui stat”, a conchis Igor Munteanu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md