06:20:09 23.11.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „Alexandru Stoianoglo este clar un candidat prorus, care a avut o relație cu Vlad Plahotniuc, dar și cu Veaceslav Platon”; Nu este nici „neutru”, fiindcă a susținut referendumul ilegal de aderare la Federația Rusă, organizat în Găgăuzia

Actualitate 08.07.2024 15:32 Vizualizări1974 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Alexandru Stoianoglo este clar un candidat prorus, care a avut o relație cu Vlad Plahotniuc, dar și cu Veaceslav Platon”; Nu este nici „neutru”, fiindcă a susținut referendumul ilegal de aderare la Federația Rusă, organizat în Găgăuzia


Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, prezentat astăzi de socialistul Igor Dodon ca fiind un candidat „apolitic” și „statalist” la funcția de șef al statului, ar fi, de fapt, un candidat „prorus”, care a avut relații cu fugarii Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon și care a susținut referendumul ilegal de aderare la Federația Rusă, organizat în anul 2014 în Găgăuzia lui natală.

„Astăzi, Igor Dodon l-a înaintat pe Alexandr Stoianoglo candidat unic al opoziției pe care l-a numit apartinic, neutru și de compromis. Probabil a făcut-o din cauza antirating-ului personal, dar poate și din cauza indicațiilor de la Kremlin, care nu-l vor ca și candidat al opoziției. Alexandr Stoianoglo este clar, după experiența sa politică, un candidat prorus, care a avut o relație cu Vlad Plahotniuc, dar și cu Veaceslav Platon, care la un moment dat ar fi fost într-un conflict cu Ilan Șor, dar acum cred că are nevoie de susținerea lui, care este promovat de un partid politic membrii căruia nu recunosc războiul din Ucraina și spun că este un război civil sau afirmă alte aspecte legate de acest fapt, care cheamă la integrarea euroasiatică și nu la integrarea europeană. Adică, un candidat prorus, nu neutru și un compromis politic mai mult decât unul de compromis. De ce a făcut-o? Sunt mai multe motive. Poate inclusiv și motive de lipsa de coordonare cu alte grupări proruse, cum ar fi gruparea Șor”, susține expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru.

CITIȚI și Comentator politic despre „petarda” socialiștilor care merg pe mâna lui Stoianoglo la prezidențiale: „Moscova se orientează spre modele de tip Ceban, cu o oarecare depărtare de discursul prorus dur. Mișcarea nu e nici pe departe una bună”

Expertul demontează caracteristicile pe care Dodon i le-a atribuit astăzi, într-o conferință de presă, lui Stoianoglo.

„Unu: nu este neutru, adică atunci când era deputat în Parlament, el a fost membru al Adunării Parlamentare a CSI, al grupului de prieteni cu țări precum Federația Rusă sau Azerbaidjan, iar când a avut loc referendumul împotriva integrării europene în 2014 în Găgăuzia, el a spus că respectă decizia poporului găgăuz, dar nu recunoaște acest referendum. Apartinic? Este clar că l-am cunoscut pe domnul Stoianoglo în primul rând ca deputat al Partidului Democrat și vicepreședinte al Parlamentului, inclusiv în perioada când acest partid a fost controlat de Vlad Plahotniuc. Mai mult, ultima dată când a fost înaintat într-o funcție publică, a luat doar vreo 3 mii de voturi în calitate de candidat independent în Găgăuzia.

Este el oare un candidat apartinic? Foarte greu de afirmat acest fapt, este interesant și dacă acesta este un candidat unic, fiindcă știm de exemplu că domnul Chicu sau domnul Năstase l-au susținut când l-au demis din funcție, dar același așa-numit candidat unic al opoziției a spus că îl așteaptă pe Șor înapoi în Republica Moldova și că acesta ar fi trebuit să fie pedepsit pentru 19 ani, nu pentru 7 ani cum a fost pedepsit el de fapt, afirmând că așteaptă extrădarea lui din Israel și încarcerarea lui imediată dacă revine în republică. Este el oare un candidat de compromis? Mai degrabă un candidat compromis. Despre relația specială cu domnul Platon avem chiar și dovezi video, mai mult decât atât, sunt mai multe bănuieli în spațiul public, dar și dosare penale pornite pe numele fostului procuror general, care indică faptul că acesta a fost implicat direct în dosarele lui Platon, fapt ce a permis ca acesta să nu fie acum încarcerat. Iar susținerea lui poate vine și indirect prin acea ședință organizată de Natalia Morari pentru identificarea acelui candidat unic, care și atunci se vehicula că ar fi fost domnul Stoianoglo”, a subliniat Curăraru.

Potrivit aceleiași surse, Stoianoglo este susținut de socialiști, însă anterior și Andrei Năstase, dar și Vlad Filat l-au văzut ca fiind candidat la Președinție. Totuși, „un front comun al tuturor partidelor de opoziție nu se prevede”.

„Domnul Ion Chicu a și anunțat că el este candidatul partidului în cursa electorală, dar anterior a susținut acest caz Stoianoglo în discursul său public. Pe de altă parte, Partidul Comuniștilor ar putea fi deja dominat de gruparea Șor și, mai ales că declarația nu a venit din partea blocului PCRM - PSRM, am avea dubii că l-ar susține. De asemenea, nu vedem reacții imediate din partea grupării Șor, dar și a altor partide de stânga mai mici. PSDE ar fi un caz interesant, pentru că Stoianoglo este un fost coleg de partid cu aceștia, dar înțelegem că dumnealor deocamdată nu l-au susținut. Acest candidat va primi susținerea acelor lideri de opinie pe care încearcă să-i creeze domnul Platon: Natalia Morari, unii deținători ai canalelor de telegram sau, mai nou, unele ONG de apărare a drepturilor omului. Un front comun al tuturor partidelor de opoziție nu se prevede”, analizează expertul.

Andrei Curărau crede că motivul care ar sta la baza înaintării lui Stoianoglo la funcția de șef al statului ar putea fi „lupta dintre ai multe poluri de putere de la Moscova”.

„Gruparea Șor este bine pusă cu anumite servicii speciale, dar și cu Kremlinul însuși. Iar Stoianoglo ar fi un candidat de alternativă cu mult mai acceptabil decât domnul Dodon, care are și niște dosare penale ce ar putea să rezulte în condamnări. Și el este un om care ar putea atrage voturile celor nesatisfăcuți de guvernarea actuală, celor dezamăgiți de cursul de integrare europeană și voturile așa-numiților neutraliști sau suveraniști, care sunt pentru dezvoltarea pe calea a treia a Republicii Moldova”, a încheiat expertul în politici publice și securitate.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md