Declarația Grupului „Trans-Oil” privind posibile CONSECINȚE ale deciziei CSE: „Hotărârea va provoca creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, deoarece în prețul final va fi inclus TVA-ul, returnarea căruia e refuzată de către stat acum”
Grupul „Trans-Oil” consideră ilegală decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 19 mai curent, referitor la excluderea TVA-ului de la deducere în perioada fiscală în care a avut loc exportul sau livrările asimilate exportului uleiului de floarea-soarelui. În acest sens, „Trans-Oil” s-a adresat în instanța de judecată, deoarece consideră decizia CSE „o lovitură directă asupra companiei, precum și asupra securității alimentare a R. Moldova.
Potrivit unei declarații de presă remisă de Grupului „Trans-Oil”, decizia CSE va avea mai multe urmări nefaste.
„În primul rând, decizia Comisiei va duce la creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, deoarece în prețul final va fi inclus TVA-ul, returnarea căruia e refuzată de către stat pentru o perioadă nedeterminată. În al doilea rând, drept urmare a deciziei CSE, compania este nevoită să înceteze implementarea programului său de susținere a producătorilor agricoli și exportatorilor ucraineni. Amintim că, până în prezent, prin intermediul programului au fost acordate peste 20 de milioane de dolari SUA, iar volumul total planificat este de peste 100 milioane de dolari SUA”, se spune în declarație.
Grupul „Trans-Oil” menționează că decizia autorităților va fi resimțită și pe piața UE. „În al treilea rând, decizia Comisiei prezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a statelor Uniunii Europene, deoarece furnizarea către acestea de aproximativ 33 de milioane de sticle de ulei rafinat, precum și o cantitate mare de ulei nerafinat, este sub semnul întrebării. În al patrulea rând, va avea de suferit balanța comercială a țării, precum și climatul investițional, iar în al cincilea rând - aproximativ 700 de persoane, care lucrează la întreprinderile noastre de prelucrare, riscă să rămână fără loc de muncă. Despre toate aceste riscuri au fost informate misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, precum și partenerii de dezvoltare ai R. Moldova”, mai spune conducerea „Trans-Oil”.
Grupul speră că autoritățile vor face un pas înapoi și hotărârea va fi anulată.
„Considerăm că decizia Comisiei a fost luată în pripă de către reprezentanții conducerii de vârf a țării, fără o analiză minuțioasă și fără a ține cont de toate riscurile posibile. Ne exprimăm speranța că decizia dată va fi anulată, altfel consecințele vor avea un impact negativ nu doar asupra țării noastre, dar și asupra Ucrainei, și asupra unor state europene. Grupul „Trans-Oil” este mereu deschis spre dialog, sperăm să găsim calea amiabilă de reglementare a situației create în beneficiul cetățenilor republicii”, se mai arată în comunicatul de presă remis de „Trans-Oil”.
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina