09:40:09 22.09.2024
Stiri

Decizii CONTRADICTORII la ANI: Diacov, Nesterovschi, Pascaru și Rebeja - incompatibili, dar Dodon și Carp - nu! Explicația instituției

Actualitate 10.12.2021 14:51 Vizualizări2047 Autor: Ziarul National
Decizii CONTRADICTORII la ANI: Diacov, Nesterovschi, Pascaru și Rebeja - incompatibili, dar Dodon și Carp - nu! Explicația instituției


Inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au luat decizii contradictorii în ceea ce priveșe incompatibilitatea unor foști și actuali demnitari de stat care au deținut și funcții neremunerate concomitent cu cele publice.

Astfel, dacă foștii deputați Dumitru Diacov, Nicolae Pascaru, Radu Rebeja și socialistul Alexandr Nesterovschi au fost constatați cu incompatibilitate, după ce au deținut în paralel și funcții în diferite asociații obștești, fostul președinte Igor Dodon, care a deținut concomitent și funcția de președinte al Federației de Șah din R. Moldova, dar și deputatul Lilian Carp, tot el și președinte al Federației de Polo pe Apă, au scăpat de pedepse.




În acelați timp, dacă actele emise pe numele lui Diacov, Rebeja, Pascaru și Nesterovschi vor rămâne definitive, aceștia riscă interdicția de a nu mai accede într-o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Conducerea ANI anunță că se disociază de soluția dată de către Ion Nicolaev în cazurile Dodon și Carp și declară că actele de constatare sunt emise de către inspectorii de integritate, „care sunt independenți și duc răspundere juridică personală pentru deciziile luate”.

„Inspectorii de integritate sunt obligați să nu emită, fără motive convingătoare, acte care se abat de la practica generalizată de verificare și control al inspectorilor de integritate. Totodată, subliniem faptul că, din practica ANI, pe spețe similare privind controlul regimului juridic al incompatibilităților de funcție, există deja decizii prin care inspectorii de integritate au stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința demnitarilor de stat. (...) Toate actele au fost contestate și se află pe rolul instanței de fond. Legalitatea acestor acte de constatare nu este pusă la îndoială, deoarece, la momentul actual, nu sunt decizii de judecată prin care actele ar fi fost anulate.

Mai mult ca atât, prin Decizia Curții Constituționale a R. Moldova nr. 146 din 28.09.2021, Înalta Curte a statuat că incompatibilitatea reprezintă, de esență, o situație în care una și aceeași persoană exercită o funcție publică în paralel cu o alta ori când aceasta deține o calitate sau exercită o activitate în condițiile în care legea interzice acest lucru. Astfel, Curtea reține că incompatibilitatea, ca stare de fapt, nu este condiționată de caracterul oneros sau gratuit al activităților considerate a fi incompatibile. În baza acestor exemple, ANI își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate pe aceste două cazuri în vederea efectuării unei analize mai ample în cadrul unei cercetări interne dacă inspectorul de integritate s-a condus de practica ANI și de toate procedurile și spețele similare, care au existat pe regimul incompatibilităților de funcție”, cităm din comunicatul ANI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md