Decizia „Gazprom” de a lăsa Transnistria fără gaze, în arbitraj internațional: „Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”
Dorin Recean: „Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional, pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”
Decizia concernului rus „Gazprom” de a nu mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 8:00 (ora Moscovei), invocând pretextul că „Moldovagaz„ nu și-ar „onora constant” obligațiile de plată, „confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii”, declară premierul Dorin Recean.
„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici. Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional”, a reacționat premierul Recean într-o postare pe Facebook.
Potrivit șefului Guvernului de la Chișinău, Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept.
„Republica noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili. Totodată, Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional, pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Dorin Recean.
Amintim că „Gazprom” și-a notificat sâmbătă, 28 decembrie, compania-fiică „Moldovagaz” că va limita, din data de 1 ianuarie 2025, începând cu 7.00, ora locală, furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova „până la volumul de 0 metri cubi pe zi”.
„De menționat că, începând cu luna decembrie 2022, toate volumele de gaze naturale, furnizate de SAP „Gazprom”, în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate de SA „Moldovagaz” către regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Totodată, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene. De subliniat că SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025”, se arată într-un comunicat de presă al „Moldovagaz”.
Rușii pretind o datorie de 709 milioane de dolari pentru gazele livrate în dreapta Nistrului, iar Chișinăul nu o recunoaște după ce un audit internațional a arătat că aceasta nu este reală.
Rusia lasă transnistrenii în frig și întuneric, în pragul noului an! Vicepreședintele Parlamentului: „Vom avea grijă de toți cetățenii. Guvernul are soluții. Vom trece cu bine peste această iarnă, ultima în care mai putem fi șantajați energetic!”
Companii aeriene din mai multe state îşi suspendă temporar zboruri către Rusia: Putin îi cere scuze președintelui azer pentru incidentul aviatic soldat cu zeci de morți
Moscova acuză Chișinăul de rusofobie și amenință cu un „scenariu similar” ca în Ucraina. MAE: „Spre deosebire de Federația Rusă, R. Moldova respectă în totalitate drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate sau limbă”