VIDEO // Decizia de a institui STARE de URGENȚĂ în R. Moldova, atacată la Curtea Constituțională: „Am fost trași pe sfoară de majoritatea Dodon - Șor”
Hotărârea Parlamentului din 31 martie curent prin care în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru două luni, în perioada 1 aprilie - 30 mai curent, este neconstituțională, afirmă liderul Partidului Unității Naționale (PUN), deputatul Octavian Țîcu.
Legislatorul anunță că va depune astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-le magistraților să spună dacă această decizie încalcă mai multe articole din Constituția R. Moldova.
Printre argumentele enumerată astăzi de Octavian Țîcu, în cadrul unei conferințe de presă, ideea instituirii stării de urgență a fost lansată de un guvern interimar, iar proiectul a fost depus în Parlament de către trei deputați socialiști, deși Constituția stabilește clar cine poate solicita astfel de lucruri - un guvern plenipotențiar sau Președinția.
„Aceasta a fost o găselniță prin care am fost trași pe sfoară de actuala guvernare Dodon - Șor. (...) Suntem în a șaptea zi a stării de urgență și noi nu vedem nicio schimbare majoră. Schimbări de urgență înseamnă restricții de circulație, pachet adoptat în privința pagubelor și dificultăților financiare legate de starea de urgență, înseamnă vaccinare masivă etc.”, a declarat Țîcu.
În opinia deputatului, o asemenea decizie creează „un precedent periculos”, iar Curtea Constituțională ar trebui să examineze sesizarea sa în paralel cu cea a președintei Maia Sandu privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a actualului Parlament.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni