17:05:31 12.01.2025
Stiri

Decizia Curţii de Arbitraj pentru Sport (CAS) de la Lausanne: Comitetul Național Olimpic și Sportiv a GREȘIT!

Actualitate 01.02.2021 09:59 Vizualizări2177 Autor: Ziarul National
Decizia Curţii de Arbitraj pentru Sport (CAS) de la Lausanne: Comitetul Național Olimpic și Sportiv a GREȘIT!

Pe parcursul ultimilor opt ani, R. Moldova se află într-o permanentă criză politică, iar după fiecare campanie electorală lucrurile doar se înrăutățesc. Hoția, dezmățul corupția sunt la ordinea zilei. Însă există organizații obștești, cum ar fi Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS), care se bucură de o „stabilitate impresionantă”, avându-l timp de 19 ani la cârmă pe Nicolae Juravschi. Activitatea acestei structuri este asigurată în mare parte de munca plină de consacrare a membrilor acesteia – Federațiile de sporturi olimpice.

Iar unul dintre cele mai de vază foruri sportive din țară este Federația de Taekwondo WT, care, începând cu anul 2012, a organizat în R. Moldova un șir de turnee internaționale de prestigiu, în conformitate cu cele mai înalte standarde în domeniu: Campionatul European pentru tineret (2013), Moldova Оpen G-1 (2014, 2015, 2017), CE de parataekwondo (2015). De menționat că Federația respectivă este integrată de minune în activitățile internaționale de profil, evidențiindu-se într-o lumină deosebit de avantajoasă din acest punct de vedere.

De asemenea, Federația de Taekwondo WT din R. Moldova (FTM) desfășoară o activitate rodnică în regiunile țării, fondând mai multe centre și filiale. Astfel, în vederea implementării strategiei de popularizare a taekwondo-ului au fost inaugurate diferite cluburi de profil în localitățile cele mai mari ale țării: Bălți, Edineț, Tiraspol, Bender, Comrat, Cahul. Luptătorii de taekwondo din aceste orașe evoluează cu mult succes la diferite turnee naționale, dar și pe plan extern.

În plus, vom remarca și alți pași fructuoși realizați de Federație, cum ar fi naturalizarea atletului britanic Aaron Cook – o acțiune extrem de dificilă la acel moment – și evoluția acestuia la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. În același timp a fost organizată vizita în R. Moldova a dr. Chungwon Choue, președintele Federaţiei Mondiale de Taekwondo WT (versiunea olimpică), efectuată în 2015; atunci dumnealui a susținut cu mult entuziasm propunerea președintelui forului național de profil, Igor Iuzefovici, de a fonda în Moldova o Academie Internațională de Taekwondo (AIT). Drept rezultat, în luna decembrie 2016 la Chișinău a fost creată AIT, documentul de fondare fiind semnat de Igor Iuzefovici,Chungwon Choue și Athanasios Pragalos, preşedintele Uniunii Europene de Taekwondo (WTE). Principalul scop al AIT este creația și performanța în taekwondo WT pentru adulți, precum și de a asigura cercetarea în domeniu și instruirea unor antrenori de înaltă calificare. Iar în decembrie 2020, Academia condusă de Loretta Handrabura a organizat primul curs de formare destinat antrenorilor.

Anterior însă, pe 9 martie 2017, veni ca un trăsnet vestea: Comitetil Executiv al CNOS a suspendat pe o perioadă nelimitată statutul de membru al familiei olimpice pentru Federația moldovenească de taekwondo WT – o hotărâre fără precedent în sfera sportului! Întreaga comunitate sportivă din R. Moldova a rămas pur și simplu șocată, deoarece nu existau cauze obiective pentru o măsură atât de radicală. O asemenea decizie trezi nedumerire și confuzie. CNOS a motivat în mod oficial această hotărâre cu intenția de a proteja anumiți atleți și antrenori, care chipurile ar fi fost persecutați de către Federația respectivă. Astfel, forul sportiv de profil risca să fie desființat din punct de vedere profesional.

Totuși, cauza principală a excluderii Federației din rândurile CNOS a fost demiterea la Adunarea Generală FTM, în februarie 2016, din fruntea selecționatei de taekwondo a lui Vladislav Mazur, cumătrul lui Nicolae Juravschi. În trecut, asemenea acțiuni de presiune CNOS a exercitat împotriva federațiilor naționale de judo și de biatlon, însă acestea nu au ripostat la fel de hotărât ca Federația de Taekwondo. CNOS și-a asumat rolul de polițist în domeniul sportului, cu vădita intenție de a lichida sau măcar de a destabiliza activitatea Federației de Taekwondo din R. Moldova, în conformitate cu principiul „Dezbină și stăpânește”.

Excluderea Federației din Mișcarea Olimpică constituia o amenințare de anihilare profesională pentru această instituție, căci sportul de performanță este de neconceput fără participarea la Jocurilile Olimpice, precum și fără activității obștești și sportive adiacente acestui eveniment de anvergură. Pierderea statutului de membru CNOS a discreditat atât Federația, cât și țara în fața Uniunii Europene de Taekwondo (WTE) și a Federaţiei Mondiale de Taekwondo (WT). Și asta în condițiile unei conduceri extrem de eficiente a Federației, în contrast evident cuactivitatea dezastruoasă a CNOS (lipsa de medalii la JO și scandalul legat de vânzarea ilicită a acreditărilor olimpice).

În paralel, CNOS ticluia și trimitea scrisori denigratoare despre forul moldovenesc de profil pe adresa Federaţiei Mondiale de Taekwondo și WTE, în vederea excluderii din rândurile acestor organizații internaționale a FTM. Astfel de acțiuni ne îndreptățesc să presupunem că CNOS avea nevoie de o Federație de taekwondo docilă și loială, fără individualitate și caracter. Așadar, realizările obținute de Federație pe parcursul mai multor ani au trecut în gestiunea CNOS. În pofida calomniilor debitate de CNOS cu atâtă insistență, WT și WTE au refuzat să dea curs solicitărilor de a exclude Federaţia națională de taekwondo din structurile respective.

FTM nu este doar un organ administrativ, cu atât mai puțin o mașinărie birocratică, ci și un ecosistem întreg, un univers aparte, care nu poate fi eliminat printr-o mișcare a mâinii din procesele obștești și sportive ale țării. Este un organism viu, în cadrul căruia activează cu devotament personalități entuziasmate și responsabile, care au adus un aport enorm pentru dezvoltarea acestei probe în R. Moldova. Chiar dacă unele activități de-ale lor nu au fost perfecte, aceste neajunsuri au putut fi compensate pe deplin de succesele și dezvoltarea fulminantă a taekwondo-ului moldovenesc, contribuind la evoluția sportului național în întregime.

Atitudinea lipsită de fair-play a Comitetului Național Olimpic și Sportiv era cât pe ce să provoace consecințe catastrofale nu doar pentru atleți, ci și pentru Federație. Doar perseverența și hotărârea demonstrate de conducerea forului de profil au permis să fie evitat dezastrul. Dacă intențiile distructive ale CNOS și-ar fi atins atunci scopul, am fi asistat la un adevărat cataclism: țara ar fi perdut o federație, peste o sută de tehnicieni ar fi rămas fără lucru, iar mai mult de 4 000 de discipoli ar fi lipsiți de posibilitatea de a se antrena.

Federația națională de taekwondo a fost nevoită să-și apere drepturile și rezultatele obținute pe parcursul mai multor ani de activitate, pentru a evita consecințele nefaste ale suspendării. Însă într-o țară cu un sistem judiciar lipsit de obiectivitate, transparență și profesionism, compromis de acte de corupție comise timp de decenii, așa cum este R. Moldova, căutarea dreptății risca să rămână fără rezultat. Mai ales că în acea perioadă Nicolae Juravschi deținea funcția de deputat și de președinte CNOS în același timp, ceea ce era o încălcare flagrantă a legii. Așa că FTM a apelat la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) de la Lausanne (Elveția), unicul organ judiciar internațional abilitat să examineze litigiile legate de structurile sportive, fiind fondat de Comitetul Internațional Olimpic.

Depunerea acțiunii de către FTM în instanța internațională de judecată a fost executată în termenii prevăzuți de regulament. Ulterior, CNOS a declarat de nenumărate ori că Federația nu a epuizat toate posibilitățile de a-și proteja drepturile în interiorul țării, forul olimpic nedorind ca acest conflict să fie dat pe față în afara republicii, căci nu se aștepta din partea FTM la o capacitate de apărare atât de înverșunată. Însă regulamentul CNOS, dar și practica mondială prevăd ca un asemenea conflict să fie mediat de o Curte internațională de arbitraj, imparțialitatea căreia nu trezește niciun fel de îndoieli.

În urma mai multor ședințe de judecată care au generat cheltuieli considerabile, inclusiv pentru avocați, părților li s-a sugerat de către Comisia internațională de arbitri să ajungă la o înțelegere amiabilă. Pe 14 mai 2019, CAS a examinat dosarul „Federația de Taekwondo din R. Moldova împotriva Comitetului Național Olimpic și Sportiv”. În consecință, ținând cont de interesele taekwondo-ului și ale tuturor probelor olimpice din Moldova, părțile au ajuns la un compromis, convenind asupra unei foi de parcurs pentru soluționarea dezacordurilor. Astfel, s-a solicitat ca tranzacția de împăcare să fie atașată la hotărârea Curții de Arbitraj pentru Sport de a restabili statutul de membru CNOS pentru FTM, începând cu data de 15 mai 2019.

Decizia mult așteptată în privința acestui litigiu de durată a fost adusă la cunoștința părților pe 2 decembrie 2020. Astfel, după trei ani Federația de Taekwondo din R. Moldova și-a redobândit statutul de membru cu drepturi depline al CNOS, restabilindu-și reputația și atrăgând atenția publicului. Năzuința spre dreptate, dorința de a-ți apăra interesele, mândria cu rezultatele obținute prin multă muncă și răbdare sunt acele calități care trebuie să iasă în evidență în cazul în care te ciocnești de o atitudine părtinitoare. Exemplul trist al Federației ne arată cum peste noapte pot fi uitate marile merite, schimbate accentele, iar realizările cândva răsunătoare devin în scurt timp uitate.

Suntem siguri că în viitor taekwondo-ul moldovenesc va avea parte de multiple victorii, datorită muncii asidue depuse de conducerea forului de profil. În prezent, colaboratorii și factorii de decizie din cadrul Federației naționale de taekwondo WT privesc în față cu încredere și însuflețire, pregătindu-se pentru turneele de calificare, cu scopul clar conturat de a reprezenta a doua oară țara la Jocurile Olimpice, se arată într-un material publicat de kp.md.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md