Decizia CEC de a deschide 44 de secții de vot pentru transnistreni, pe masa magistraților de la Curtea Constituțională
Legalitatea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide 44 de secții de votare pentru transnistreni la scrutinul din 11 iulie, inclusiv în localități lipsite de controlul autorităților de la Chișinău, va fi examinată de către Curtea Constituțională.
Curtea Supremă de Justiție a remis astăzi Curții Constituționale sesizarea depusă de Partidul Platforma DA privind legalitatea acestei decizii, cu solicitarea de a efectua un control al constituționalității mai multor prevederi din Codul electoral.
Drept urmare, examinarea cauzei privind legalitatea constituirii celor 44 de secții electorale pentru voranții din Transnistria a fost amânată până la un verdict al Curții Constituționale.
Amintim că, deși la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din toamna anului 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea transnistreană decât la parlamentarele din 2019, CEC a decis să deschidă, pentru scrutinul din 11 iulie curent, 44 de secții de votare pentru transnistreni, cu două mai multe decât în anul trecut.
Asociația „Promo-LEX” a atras atenția asupra faptului că două secții electorale au fost create în orașul Tighina și una în satul Corjova din raionul Dubăsari, în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania