DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională
Votul prin corespondență va fi pilotat, la alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare europeană care vor avea loc pe 20 octombrie curent, pentru cetățenii R. Moldova aflați în Statele Unite ale Americii și Canada.
Parlamentul a votat astăzi, în lectura a doua, proiectul de lege care reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale necesare, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot.
Potrivit președintei Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, Veronica Roșca, proiectul de lege a fost supus unor consultări publice largi și are avizele necesare din partea instituțiilor vizate, inclusiv de la Guvern și Comisia Electorală Centrală.
Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate vor fi stabilite printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.
În comparație cu documentul aprobat în primă lectură, proiectul aprobat astăzi stabilește criterii clare pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență pe viitor, a spus Roșca.
„Condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale. Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte”, a declarat Veronica Roșca de la tribuna Parlamentului.
Dreptul la vot prin corespondență va fi exercitat de persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului. Totodată, pentru a asigura securitatea votului, printre materiale pentru votare din plic se va regăsi și o declarație pe propria răspundere. Astfel, alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret, iar cei care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați.
Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui să se înregistreze obligatoriu și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau al serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot vor fi declarate nevalabile.
Socialistul Vlad Batrîncea a reclamat faptul că schimbările au loc în an electoral, lipsește opinia Comisiei de la Veneția vizavi de proiect și a anunțat că opoziția va contesta documentul la Curtea Constituțională.
Amintim că, în total, peste 212 mii de alegători din afara Republicii Moldova au participat la alegerile parlamentare din 2021.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”