10:34:59 22.11.2024
Stiri

DECIS // R. Moldova va beneficia de noi FINANȚĂRI din partea Grupului Băncii Mondiale: „R. Moldova ar trebui să profite de oportunitatea tranziției spre o traiectorie de creștere mai sustenabilă”

Actualitate 15.03.2023 10:14 Vizualizări1090 Autor: Ziarul National
DECIS // R. Moldova va beneficia de noi FINANȚĂRI din partea Grupului Băncii Mondiale: „R. Moldova ar trebui să profite de oportunitatea tranziției spre o traiectorie de creștere mai sustenabilă”


Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale a discutat ieri, 14 martie, un nou Cadru de Parteneriat cu Țara (CPT) pentru R. Moldova pentru perioada 2023 - 2027, menit să sprijine redresarea durabilă a republicii urmare a impactului cauzat de pandemia COVID-19, criza energetică și influxul refugiaților cauzat de invazia Rusiei în Ucraina, cu accent pe reforme care sprijină crearea de locuri de muncă și o economie mai verde, mai favorabilă incluziunii. Noul cadru strategic se bazează pe 30 de ani de parteneriat robust între R. Moldova și Grupul Băncii Mondiale.

Potrivit Băncii Mondiale, mediul regional și global volatil necesită reforme și schimbări instituționale, care vor face economia R. Moldova mai sustenabilă și mai rezistentă la șocuri.

Prin noul Cadru de parteneriat, Banca Mondială va sprijini reforme în trei domenii:

1). creșterea oportunităților de ocupare formală a forței de muncă;
2). îmbunătățirea dezvoltării capitalului uman;
3). creșterea rezilienței la schimbările climatice și la crize.

CPT include o temă transversală de fortificare a sistemelor și instituțiilor, inclusiv prin digitalizare și consolidare a capacităților. Cadrul de Parteneriat cu R. Moldova este aliniat la Planul Național de Dezvoltare al R. Moldova „Moldova Europeană 2030”.

„R. Moldova ar trebui să profite de oportunitatea tranziției spre o traiectorie de creștere mai sustenabilă, una care să conducă la prosperitate comună și la o economie mai incluzivă. Grupul Băncii Mondiale este pregătit să sprijine R. Moldova în transformarea economiei sale și în creșterea nivelului de trai al populației”, a declarat managerul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.

Noul CPT prevede finanțare și activități analitice și consultative pentru implementarea programelor de reformă menite să restabilească creșterea economică și crearea de locuri de muncă. În următorii cinci ani, R. Moldova va avea acces la noi împrumuturi de la Banca Mondială atât pentru proiecte investiționale, cât și pentru sprijin bugetar, în funcție de cererea republicii și de progresele înregistrate în implementarea reformelor.

Corporația Financiară Internațională (IFC), membră a Grupului Banca Mondială, va contribuii cu investiții în sectoare selecte și va facilita mai multe investiții private în R. Moldova. Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor (MIGA) va oferi garanții pentru investitorii și creditorii transfrontalieri în sectorul privat. Resursele adiționale din fonduri fiduciare vor fi identificate pentru completarea activităților analiticeși investiționale ale Grupului Banca Mondială.

Directoare regională IFC pentru Ucraina și Moldova, Lisa Kaestner, consideră că optimizarea potențialului sectorului privat va ajuta Moldova să-și reia traiectoria de creștere economica: „Sporirea competitivității republicii prin investiții în sectorul energetic, transport, sectorul financiar, precum și în lanțurile valorice de exporturi agricole, vor fi determinante. IFC are ca obiectiv sa susțină R. Moldova în aceste domenii prin expertiză și investiții, prin sporirea eficienței, îmbunătățirea productivității și dezvoltarea lanțurilor valorice”.

Sursa citată a adăugat că noul CPT se bazează pe analiza provocărilor generale de dezvoltare ale R. Moldova, așa cum sunt prezentate într-o serie de produse analitice de bază, și anume Actualizarea Diagnosticului sistematic de țară, Diagnosticul sectorului privat al țării, Raportul privind finalizarea și lecțiile însușite din implementarea CPT precedent și consultări cu o serie de părți interesate la diferite niveluri ale guvernului, sectorul privat, societatea civilă și partenerii de dezvoltare.

De la aderarea R. Moldovei la Banca Mondială în 1992, aproximativ două miliarde de dolari SUA au fost alocate pentru mai mult de 60 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 650 de milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență COVID-19, agricultura, aprovizionarea cu apă și salubritatea, și sectorul energetic.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md