DECIS // Membrii Partidului Șor, declarat neconstituțional, puși pe pauză: NU vor putea fi aleși pe o perioadă de până la cinci ani. Coruperea alegătorilor,pedepsită cu amenzi usturătoare și închisoare de până la șapte ani
Membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, iar coruperea alegătorilor va fi pedepsită cu până la șapte ani de închisoare și amenzi de până la 300 000 de lei.
Proiectul de lege care stabilește această interdicție și înăsprirea sancțiunilor pentru coruperea politică, elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate pentru a ajusta cadrul normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul „Șor” și l-a dizolvat, a fost votat astăzi în a doua lectură de către Parlament.
Documentul prevede, de asemenea, că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.
Toodată, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a înregistrat un amendament prin care se stipulează că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.
De asemenea, deputata Olesea Stamate a mai propus completarea Codului penal cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă (pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune) și coruperea activă (promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică).
Respectiv, coruperea politică pasivă va fi pedepsită cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă - cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante.
Amintim că Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent, la cererea Guvernului R. Moldova, care a prezentat dovezi privind activitățile acestei formațiuni în ceea ce privește coruperea alegătorilor și destabilizarea situației din R. Moldova, inclusiv prin proteste plătite, în interesul Federației Ruse.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați