DECIS la Guvern // Se schimbă actele de identitate din R. Moldova! „Ne pregătim să putem călători în UE doar în baza CĂRȚII de IDENTITATE”. Ce se întâmplă cu buletinele în vigoare ale cetățenilor
Buletinele de identitate eliberate de Agenția Servicii Publice (ASP) cetățenilor R. Moldova vor fi înlocuite cu cărțile de identitate, acte de mărimea unui card, din care vor fi excluse datele despre domiciliul titularului.
Noile acte ar urma să fie eliberate începând cu 31 martie 2025 persoanelor cu vârsta de la 14 ani, iar buletinele de identitate valabile la acea dată vor rămâne în circulație.
Schimbările se conțin în proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, aprobat astăzi de către Guvern.
Directorul ASP, Mircea Eșanu, a declarat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri că modificările aliniază Republica Moldova la acquis-ul Uniunii Europene.
Potrivit lui Eșanu, eliberarea noilor acte va crește semnificativ numărul cetățenilor R. Moldova care vor putea accesa serviciile guvernamentale prin intermediul semnăturii electronice.
Costul noii cărți de identitate ar urma să fie de circa 280 de lei, sub media UE, unde astfel de acte costă de la 14 la 40 de euro, a adăugat șeful ASP.
„Ne pregătim să putem călători în Uniunea Europeană doar în baza cărții de identitate”, a declarat premierul Dorin Recean.
Potrivit documentului aprobat de Guvern, noile tipuri de acte de identitate vor fi îmbunătățite din punct de vedere al securității vor integra date biometrice de identificare, ceea ce va facilita libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar.
Modificările vizează și permisele de ședere pentru cetățenii străini, apatrizi, refugiați și beneficiarii de protecție umanitară, pentru care vor fi eliberate cărți de rezidență ce vor conține toate informațiile necesare și vor corespunde standardelor tehnice de cel mai înalt nivel, în special în ceea ce privește măsurile de siguranță împotriva contrafacerii și falsificării. Aceasta va contribui la prevenirea și combaterea imigrării ilegale și șederii ilegale pe teritoriul Republicii Moldova.
Menționăm că toate tipurile de cărți de identitate și cărți de rezidență nu vor conține informația cu privire la domiciliul sau reședința temporară a titularului, urmând ca aceste date să fie disponibile în format electronic prin mecanisme de interoperabilitate pe platforma guvernamentală „MConnect” între Registrul de stat al populației și cele ale autorităților publice, precum și prin asigurarea accesului la aceste date din Registrul de stat al populației de către persoanele juridice de drept public și de drept privat în condițiile prevederilor legale, referitoare la accesul la informație și la protecția datelor cu caracter personal.
La schimbarea adresei de domiciliu sau reședință temporară, precum și în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor locuibile sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor, titularii tuturor tipurilor de buletine de identitate și de permise de ședere, pe partea verso a cartelei cărora va fi înscrisă adresa de domiciliu sau reședință temporară, vor opta pentru noi acte de identitate în care informația privind adresa de domiciliu sau reședință temporară nu se va mai înscrie, dar se va actualiza în Registrul de stat al populației.
Înțelepciunea rusească a lui Călin Georgescu
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, decorat cu „Ordinul de Onoare” al R. Moldova: Premiu de la Chișinău și pentru Stefano Sannino
Lituania, lot de echipament militar pentru R. Moldova. Ministrul Nosatîi: Lituania rămâne un exemplu în ce priveşte sistemul de apărare şi contăm pe experienţa partenerilor lituanieni în modernizarea Armatei Naţionale