DECIS în Parlamentul European: Google, Apple, Facebook și Amazon vor trebui, din anul 2021, să obţină licenţe pentru permiterea publicării tuturor operelor literare, jurnalistice sau audiovizuale aflate sub incidența drepturilor de autor


Google, YouTube (posedat tot de Google), Facebook, Twitter și alți giganți ai informației pe internet s-au bătut ani de zile căutând să evite ceva precum Directiva drepturilor de autor, adoptată marți 26 martie de eurodeputaţi cu un raport de voturi de 348 pentru la 274 împotrivă.
Partizanii legislației propusă de Parlamentul European afirmă că textul apără drepturile de autor ale artiștilor în fața platformelor care le distribuie creațiile gratuit (și foarte des sub o formă de calitate îndoielnică).
Acei giganți reuniți sub acronimul Gafa (Google, Apple, Facebook și Amazon) ar trebui acum, potrivit Parlamentului European, să obţină licenţe pentru permiterea publicării conţinutului tuturor operelor literare, jurnalistice sau audiovizuale aflate sub incidenţa drepturilor de autor şi să elimine materialele și postările, fie și parțiale, care încalcă reglementările de proprietate intelectuală.
Proiectul noii legislații a fost, însă, și rămâne foarte contestat și la nivelul guvernelor statelor membre, dar și în societatea civilă, în Germania de pildă, sau în țările, în general nordice, în care funcționează formațiuni de tipul Partidul Piraților, care militează pentru libertatea totală pe Internet, inclusiv aceea de a copia și reproduce la infinit.
Discuția se duce în special în jurul articolului 17 (care într-o versiune anterioară era art. 13.). Articolul 13 face site-uri precum YouTube responsabile juridic pentru materialele postate acolo de utilizatorii din cadrul Uniunii Europene şi obligă (textul ar intra teoretic în vigoare în 2021) toate platformele online să semneze contracte cu deţinătorii drepturilor de autor.
La fel, art. 11 spune că servicii precum Google News vor trebui să semneze contracte cu grupuri editoriale şi publicații pentru a putea difuza fragmente de informații și texte. Textul cere astfel ceea ce ar fi o taxă pe linkuri reproduse.
În practică, lucrul s-ar dovedi repede imposibil, dată fiind cantitatea de informație reprodusă în fiecare secundă. Google, YouTube și alte platforme online, ar trebui să instaleze filtre extrem de costisitoare și imperfecte care să verifice fiecare lucru postat pentru a vedea dacă nu încalcă vreun copyright. Asta înseamnă un dezastru pentru micii creatori independenți, care nu vor mai putea posta ceva dacă filtrul YouTube sau Google, imperfect prin definiție, va decide că postarea seamănă cu altceva din baza de date stocată. Filtrele nu ar putea face distincția, de pildă, între conținut copiat și conținut parodiat (ceea ce e o operă aparte). Articolul 13 ar putea astfel ucide memele, “kill off memes”, parodiile vizuale.
Citiți continuarea articolului pe europalibera.org.









































































