DECIS // Guvernul a stabilit volumele maxime și prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică: Circa 700 de mii de cereri depuse pe compensatii.gov.md
Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței sale de astăzi desfășurate la Edineț, volumele maxime de gaze și prețurile compensate la energia termică și energetică pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cazul gazelor naturale va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 de metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:
– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:
– 1 450 de lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
– 1 700 de lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
– 1 950 de lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
– 2 500 de lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.
Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv pentru consumatorii casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1 000 kWh/lună. Această categorie de consumatori casnici va trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md și să întrunească următoarele condiții: să fi înregistrat un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă și să nu fie conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau să înregistreze un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 GCal/lună în perioada rece precedentă.
Ministrul Spatari a amintit, la ședința Guvernului, că atribuirea categoriilor va fi făcută automat în sistem începând cu data de 25 noiembrie, de aceea mâine este data-limită pentru înregistrare pentru a beneficia de categoria de vulnerabilitate pentru luna noiembrie.
Aceeași sursă a precizat că, până în prezent, circa 700 de mii de cereri au fost depuse pe platforma compensatii.gov.md.
Pentru achitarea compensațiilor în perioada noiembrie 2022 - decembrie 2023 vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei.
IGIENĂ // Blocurile sanitare din peste 160 de școli din R. Moldova, renovate până în 2026
Condamnatul Ilan Șor, UNEALTA Moscovei în evitarea sancțiunilor economice impuse de SUA. Acesta a fost plasat în conducerea unei BĂNCI
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului