DECIS // Comuna Stăuceni, suburbie a Chișinăului, a devenit ORAȘ
Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău a obținut statutul de oraș. Decizia a fost aprobată astăzi de către Parlament în lectură finală.
Deputata Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională și autoarea proiectului, a declarat că obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității și este necesară în vederea asigurării bunăstării locuitorilor acesteia.
Solicitarea privind schimbarea statutului a fost expediată la Parlament de către autoritățile administrației publice locale ale comunei Stăuceni.
Imediat după decizia aprobată de Parlament, primarul de Stăuceni, Alexandru Vornicu, a declarat că noul statut va permite autorităților locale să acceseze mai multe fonduri și să implementeze mai multe proiecte în localitate.
Satul Goianul Nou din componența comunei Stăuceni își menține actualul statut.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023 numărul populației în comună constituia 9 295 de locuitori.
Descrierea comunei Stăuceni inclusă în decizia Consiliului local prin care a fost solicitat statutul de oraș pentru această localitate:
1.Comuna Stăuceni este așezată în zona centrală a Republicii Moldova, unitate administrativ-teritorială din componența municipiului Chișinău și parte din Regiunea de Dezvoltare Chișinău a Republicii Moldova.
În componența comunei se includ două localități, Stăuceni și Goianul Nou cu o suprafață totală de circa 27,45 km2 și cu o populație de 8 694 locuitori în cadrul a 2729 gospodării, conform Recensământului Populației și al Locuințelor efectuat în anul 2014. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică la 1 ianuarie 2023, numărul populației în comună era de 9 295 persoane în cadrul a 4 483 de gospodării.
2.Rețeaua de drumuri a comunei Stăuceni, mun. Chișinău, este constituită din 70 de străzi și se extinde pe o lungime de cca 45 km. Din totalul suprafeței de 45 km, 98% sânt asfaltate și iluminate în proporție de 100%.
3.Aprovizionarea cu apă a populației comunei se efectuează prin intermediul sistemului centralizat de alimentare cu apă din râul Nistru – stația de pompare a S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Calitatea apei potabile corespunde standardelor prevăzute de lege, existând în acest fel o stație de purificare a apei. La moment, o 100% din gospodării, locuințe, edificii social-administrative și întreprinderi din comună sânt conectate la sistemul de aprovizionare cu apă.
4.Rețeaua de canalizare reprezintă un sistem unitar, unic pentru ape uzate menajere și ape pluviale. Actualmente, la rețeaua de canalizare, gospodăriile casnice din comună sânt conectate în proporție de 100%.
5.Comuna dispune de o infrastructură de colectare și management al deșeurilor solide integrată. Serviciul de salubrizare și colectare a deșeurilor este realizat de către operatorul de salubrizare contractat, care prestează serviciile respective tuturor locuitorilor.
6.Activitățile economice desfășurate în comună se înscriu în proporție de 90% în domeniul industriei și comerțului.
Industria este reprezentată de ateliere pentru confecționarea hainelor, uzină de beton, produse de obiecte din lemn, metal, ghips, argilă, altele.
Sectorul comercial este reprezentat de circa 80% din totalul companiilor înregistrate (magazine, farmacii, secții comerciale, comerț ambulant etc.).
Sectorul non-agricol constituie aproximativ 10% din totalul companiilor și este reprezentat de servicii auto și tehnică, servicii de instalare și construcții, depozitare și logistică, publicitate și panouri publicitare, centre de agrement, curățătorii chimice etc.
7.Locuitorii comunei Stăuceni în mare parte activează în domeniul industriei și comerțului. De asemenea, pe teritoriul comunei activează peste 400 de agenți economicii oferind, în acest sens, oportunități de încadrare în câmpul muncii.
8.Localitatea dispune de un Centru de Sănătate, dotat cu echipamente și dispozitive medicale, în cadrul căruia activează 10 medici și 20 de asistente medicale, un medic stomatolog și personal de deservire cu calificarea șipregătirea corespunzătoare pentru acordarea serviciilor medicale necesare întregii comunități.
9.Pe teritoriul comunei activează trei instituții educative, Instituția de educație timpurie „Sălcioara”, Instituția de educație „Ilie Fulga” și Liceul Teoretic „Dragoș Vodă” cu o capacitate de 1 500 de elevi. La fel, activează Școala de Muzică, Școala Sportivă, Complexul Sportiv „OLIMP” și Biblioteca Publică a localității.
10.Pentru recreerea locuitorilor comuna dispune de 2 scuaruri, Scuarul Mateevici, Scuarul Europei și Parcul Mateevici cu o suprafață totală de peste 3 ha. Pentru odihna copiilor Primăria comunei a amenajat 6 terenuri de joacă în curțile caselor de locuit etc.
Premierul Dorin Recean, despre situația din Transnistria: ,,Kremlinul nu vrea reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în R. Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora"
Rusia AMENINȚĂ din nou R. Moldova cu agresiunea militară. Lavrov: „Rusia va răspunde în mod adecvat oricăror provocări și va oferi protecție cetățenilor ruși din Transnistria”
Nou program de COMPENSAȚII pentru energie, acordate cetățenilor R. Moldova și refugiaților ucraineni: People in Need și Uniunea Europeană oferă 700 000 de euro pentru a ajuta moldovenii să depășească criza energetică