De zeci de ani, Danemarca şi Canada se luptă pentru această insulă într-un mod ciudat
"Războiul" este purtat şi astăzi între militarii canadieni şi cei danezi.
La nord de Cercul Polar se află o insulă pustie al cărei teritoriu este disputat de două state de peste 80 ani. Deşi are o suprafaţă de numai 1,3 kilometri pătraţi şi, aparent, nu găzduieşte nicio resursă naturală, Insula Hans se află atât în atenţia Danemarcei, cât şi a Canadei, încă din anii '30.
Insula este localizată în mijlocul strâmtorii Nares, care separă Groenlanda, teritoriu autonom danez, de Canada. Conform legislaţiei internaţionale, ambele state au drept de proprietate asupra teritoriilor care se află la o distanţă de cel mult 20 de kilometri faţă de ţărm. Din moment ce Insula Hans se află într-o strâmtoare lată de 35 de kilometri, înseamnă că ea se află, practic, în apele teritoriale ale ambelor ţări.
În anul 1933, Curtea Internaţională de Justiţie a Ligii Naţiunilor a decis că Insula Hans aparţine Danemarcei. Cu toate acestea, desfiinţarea Ligii Naţiunilor şi înlocuirea ei cu Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut ca dreptul de proprietate al danezilor să nu mai fie luat în considerare.
În 1984, disputa asupra Insulei Hans a fost readusă în atenţia publică. Atunci, ministrul de Externe al Danemarcei a vizitat insula şi a lăsat aici un steag danez, o hârtie pe care scria ,,Bun venit pe insula daneză!" şi o sticlă cu coniac. Începând din acel moment, Canada şi Danemarca se consideră că sunt într-un ,,război al whisky-ului”.
„Când militarii danezi ajung pe insulă, lasă aici o sticlă cu schnapps. Atunci când soldaţii canadieni sosesc aici, ei lasă o sticlă de whisky şi un afiş pe care scriu Bun venit în Canada!”, spunea, la un moment dat, ambasadorul danez în SUA, Peter Takso Jensen.
În momentul de faţă, se plănuieşte ca Insula Hans să fie dată în folosinţa ambelor ţări, urmând ca ea să fie administrată atât de Danemarca cât şi de Canada.
Sursa: descopera.ro
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană