De unde vine numele insulei Thassos. Mulți își petrec vacanțele aici, dar puțini îi cunosc istoria
Insula Thassos, situată în nordul Mării Egee, este o destinație de vacanță îndrăgită de mulți turiști. Fiind cea mai apropiată insulă grecească de noi, Thassos este ușor accesibilă pentru cetățenii din R. Moldova și România. Cu toate astea, istoria sa este mai puțin cunoscută. Află cum a primit insula Thassos numele său.
Puteți explora ruine arheologice fascinante, precum Acropola și teatrul antic din Limenas sau sanctuarul lui Pan. De asemenea, deține plajele cu nisip auriu și ape de smarald, cum ar fi Golden Beach sau Paradise Beach, perfecte pentru relaxare.
Ce semnificație are numele insulei Thassos? Numele insulei are rădăcini în mitologia greacă. Se spune că Thassos a fost fiul lui Phoenix și nepotul lui Agenor, regele Feniciei.
Conform legendei, prințul Thassos a plecat în căutarea surorii sale Europa, după care a fost numit continentul nostru. Europa fusese răpită de Zeus și dusă pe insula Creta.
În timpul căutărilor sale, Thassos a ajuns pe această insulă. Încântat de climatul blând și de vegetația luxuriantă, a decis să se stabilească aici, renunțând la căutarea surorii sale. De atunci, insula îi poartă numele.
Astăzi, Thassos are aproximativ 100.000 de locuitori și 18 orașe. Printre cele mai cunoscute se numără Limenas (capitala insulei), Potos, Limenaria și Panagia. Fiecare dintre aceste localități are farmecul său unic și merită vizitate.
Pentru a ajunge în Thassos din R. Moldova, cea mai comună rută este cu mașina sau cu autocarul până în portul Keramoti din Grecia, de unde se ia un ferry către insulă. Din Chișinău, călătoria durează aproximativ 15-17 ore până la Keramoti.
Deși turismul este principala sursă de venit, Thassos își păstrează caracterul tradițional. Multe sate de munte, precum Panagia sau Theologos, își mențin arhitectura și stilul de viață tradițional. Aici, vizitatorii pot experimenta autenticitatea Greciei rurale, gustând bucătăria locală și participând la festivaluri tradiționalele.
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”
VIDEO // Mesaj TRANȘANT pentru capetele fierbinți de la Chișinău, care vor să bage R. Moldova în RĂZBOI. Recean: „Noi păstrăm pacea, dar Kremlinul vrea instalarea unei administrații proruse, care va facilitată creșterea prezenței militare a Rusiei”
Ministerul Apărării NU confirmă violarea spațiului aerian autohton de încă o rachetă rusească