De la 84 la 25: Federația Rusă trebuie să rămână, până la 15 august curent, cu 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative la Chișinău, pe baza principiului de paritate. Explicațiile MAEIE
Numărul personalului diplomatic, administrativ, tehnic şi de serviciu al Federaţiei Ruse care activează în R. Moldova va fi echivalat cu cel al R. Moldova la Moscova, pe baza principiului de paritate.
Astfel, Guvernul R. Moldova a decis că reprezentarea fiecărui stat va consta din 10 funcţii diplomatice şi 15 poziţii administrative, tehnice şi de serviciu, ceea ce înseamnă că numărul de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va fi redus de la 84 la 25.
CITIȚI și R. Moldova solicită REDUCEREA numărului de diplomați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Vicepremierul Nicu Popescu: „Să fie creată situația în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din RM”
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), decizia Chişinăului a fost luată „ca urmare a numeroaselor acţiuni neprietenoase faţă de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum şi a tentativelor de destabilizare a situaţiei interne din republica noastră”.
„Astăzi, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova a fost convocat la MAEIE. În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în republica noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă. Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu”, arată MAEIE într-un comunicat de presă.
CITIȚI și AMENINȚĂRI // Ambasadorul rus la Chișinău spune că antenele de pe clădirea Ambasadei Rusiei sunt „ruginite” și acuză autoritățile R. Moldova de rusofobie: „Cei care au luat asemenea decizii trebuie să înțeleagă ce urmări vor fi pentru ei”
Aceeași sursă precizează că măsura de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că, „în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză”.
În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.
Amintim că, după discuțiile de la MAEIE, ambasadoru rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a amenințat deschis autoritățile R. Moldova, pe care le-a acuzat de „rusofobie”.
„Acest scandal privind acţiunile de spionaj este un motiv pentru a reduce numărul de diplomaţi. Despre decizie am fost anunţaţi astăzi. Acest fapt va influenţa negativ dialogul dintre cele două state. Decizia nu corespunde relaţiilor de prietenie. Aceasta era una de aşteptat, însă nu am crezut că va fi luată atât de rapid. Sunt măsuri radicale. Cei care au luat asemenea decizii trebuie să înțeleagă ce urmări vor fi pentru ei”, a amenințat Vasnețov.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei