De FRICA Rusiei, Olanda schimbă sistemul de numărare a voturilor
De teama unui atac cibernetic orchestrat de Rusia cu scopul de a schimba rezultatul alegerilor, olandezii vor număra manual voturile exprimate de cetățeni la scrutinul din 15 martie. De asemenea, și Franța, unde au loc alegeri în primăvară, este în gardă. Ambele țări au candidați pro-ruși care ar vrea să rupă legăturile cu UE: Geert Wilders în Olanda și Marine Le Pen în Franța, relatează Politico.
Guvernul olandez a știut încă din 2006 că sistemul de vot electronic pe care îl folosea era vulnerabil la atacuri cibernetice, așa că a interzis votul electronic în 2007. De atunci, olandezii au votat cu pixul pe hârtie, dar calculatoare și stick-uri erau folosite în continuare pentru a număra voturile și pentru a transfera rezultatele de la secțiile de vot locale la Haga. Zece ani mai târziu și Olanda tot nu a reușit să pună la punct un sistem sigur de exprimare și de numărare a voturilor.
Abia după ce SUA a acuzat Rusia de atacuri cibernetice în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut, Olanda a anunțat că renunță cu totul la calculatoare. Cei 13 de milioane de cetățeni cu drept de vot ai Olandei vor merge pe 15 martie la cele 9000 de secții de vot pentru a bifa cu pixul candidatul pe care îl susțin, iar apoi voturile vor fi numărate de mână.
Oficialii olandezi se tem de o posibilă intervenție a Rusiei, după ani de tensiuni între cele două țări. Conflictul de natură diplomatică a început în 2014, când avionul Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă care ar fi fost lansată de separatiștii pro-ruși din Ucraina de Est. 298 de oameni au murit atunci, majoritatea olandezi. De asemenea, mai mulți oficiali olandezi au speculat și că Rusia a avut ceva de-a face și cu respingerea referendumului privind un acord UE cu Ucraina, relatează Politico.
Oficialii olandezi spun că amenințarea nu este doar în ceea ce privește votul: computerele politicienilor ar putea fi țintele unor atacuri cibernetice și știri false ar putea fi infiltrate în media și pe bloguri.
La începutul lunii februarie, Rob Bertholee, șeful serviciului de informații al Olandei, AIVD, a spus că au fost identificate sute de atacuri din partea Rusiei care aveau drept țintă sisteme guvernamentale pentru a fura documente confidențiale.
sursa: digi24.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți