De ce votul prin corespondență va fi testat doar în Canada și Statele Unite. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică: „Nu ar trebui să ne facem iluzii că va crește exponențial numărul de alegători, care vor utiliza această metodă de vot”
Autoritățile nu se așteaptă la o creștere exponențială a numărului votanților din Statele Unite ale Americii și Canada la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană odată cu introducerea votului prin corespondență. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, a explicat la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV de ce s-a ales ca votul prin corespondență să fie implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite.
„Explic care au fost raționamentele atunci când s-a adoptat această propunere. Din partea grupului a venit propunerea din considerentul mărimii acestor state, numărului redus de secții constituite anterior, distanțelor enorme de la o secție la alta și respectiv cel mai important este că în aceste două state votul prin corespondență este pus în scară largă, deja este pus în aplicație cu succes. Rezidenții din aceste două state au încredere în votul prin corespondență lucru care poate să contribui semnificativ și pentru votul prin corespondență și în R. Moldova. Eu nu cred că noi cu toții ar trebui să ne facem iluzii că va crește exponențial numărul de alegători, care vor utiliza această metodă de vot”, a precizat reprezentantul CEC.
Proiectul ce ține de votul prin corespondență a fost elaborat de un grup de lucru din care au făcut parte și deputați PAS, a precizat Postică.
„De mult timp se vorbește în societate despre punerea în aplicare a unor metode de alternative de vot. S-a discutat destul de mult despre votul prin internet, CEC în diferite componențe, a făcut diferiți pași de a se aporia de acest deziderat. Acum suntem la etapa în care este un caiet de sarcini, în baza căruia să fie elaborat programul de vot prin internet și totodată în paralele începând cu luna mai anul trecut sub egida Parlamentului a fost creat un grup de lucru care a explorat și ideea punerii în aplicare a votului prin corespondență ca alternativă de vot. Respectiv, au durat în timp procesul de analiză, de pregătire a conceptului și acum a venit această politică. Până la urmă orice modificare în legislația R. Moldova trebuie să fie făcută de Parlament și acum a fost înregistrat”, a conchis Postică.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România