De ce vopsim ouăle de Paște: TRADIȚII și semnificații
Ouăle de Paști reprezintă o tradiție pe care o urmează fiecare român în perioada sărbătorii pascale.
Iar această tradiție le dă ouălor roșii o semnificație aparte, precum și ciocnitului acestora. Însă te-ai întrebat până acum de ce vopsim ouăle de Paști? Iată cum a ajuns această tradiție să dăinuiască până în zilele noastre și care este semnificația sa!
Care este motivul pentru care vopsim ouăle de Paști?
Înainte de a fi preluată de către creștini această tradiție, vopsitul ouălor era o practică întâlnită la chinezi, cu mii de ani în urmă. Ouăle sunt văzute ca un simbol al vieții, creației și fertilității, fiind oferite în China persoanelor apropiate. În ceea ce privește folclorul românesc, există mai multe semnificații ale faptului că vopsim ouăle de Paște.
Una dintre legende spune că Maica Domnului, care venise la fiul său răstignit, a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat lângă cruce. Ouăle s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos. Iar în momentul în care Iisus a văzut acest lucru, se crede că a spus „De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
O altă legendă din folclorul românesc spune că în momentul în care Iisus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă înroșite după ce l-au atins.
Cu toate că ai observat că oamenii vopsesc ouăle în mai multe culori și modele, culoarea tradițională este cea roșie, deoarece simbolizează focul și efectul său purificator, precum și sângele lui Iisus.
De ce se ciocnesc ouăle de Paști?
Aceasta este o altă tradiție de Paște. În prima zi de Paști, se ciocnesc ouăle doar în vârf, în a doua zi se ciocnește un vârf cu dosul, iar în zilele următoare se pot ciocni și dos cu dos. Iar prima persoană de la masa de Paști care ciocnește trebuie să fie cea mai în vârstă, în timp ce spune „Hristos a Înviat!”, răspunzându-i-se „Adevărat, a Înviat!”
Se crede că aceste ouă înroșite de Paști ar avea puteri de vindecare și îndepărtare a răului, reușind să vindece boli și să protejeze animalele. Dacă nu știai până acum, o altă tradiție care implică ouăle de Paști se practică în prima dimineață a sărbătorii. Într-un bol, se adaugă apă, un ou înroșit, un ou normal și un bănuț, pentru a aduce sănătate și frumusețe în restul anului.
Sursa: eva.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski