De ce Ungaria seamănă din ce în ce mai mult cu Rusia: Cum a evoluat Victor Orban de la criticul Rusiei la prietenul lui Putin
A intrat în politică printr-un discurs virulent, în 1989, contra Uniunii Sovietice, dar a ajuns, trei decenii mai târziu, să își construiască o rețea de putere după „manualul rusesc”, punând la colț presa și găsind în „străini” țapul ispășitor ideal.
Este portretul pe care jurnaliștii de la CNN i-l fac liderului de la Budapesta care, deși se confruntă cu nenumărate critici care îi reproșează regimul autoritar și prietenia cu Vladimir Putin, se pregătește să obțină, duminică, un nou mandat de prim-ministru.
De curând, și liderul rus a primit o reconfirmare la urne, iar în Ungaria singura miză pare aceeași ca în Rusia: prezența la vot.
Ungaria nu este încă o autocrație propriu-zisă, dar sistemul sau politic seamănă din ce în ce mai mult cu cel rusesc, scrie CNN. Spațiul de manevră a societății civile și a mass-media independente se diminuează cu repeziciune.
O lege din 2011 a redefinit harta electorală, iar partidele și mass-media de opoziție au criticat-o vehement ca deschizând calea fraudelor electorale.
Orban, în vârstă de 54 de ani, nu își ascunde admirația pentru sistemul politic rusesc. El și-a descris propria viziune asupra Ungariei ca „democrație iliberala”, o frază care amintește de „democrația suverană” proclamată de Kremlin, și care nu s-a dovedit altceva decât un eufemism pentru un stil de guvernare autocratic.
Orban a avut un prim mandat ca prim-ministru în perioada 1998-2002, dar abia în al doilea mandat, câștigat în 2010, a început să-l viziteze regulat pe Vladimir Putin.
Asemenea lui Putin, Orban s-a înconjurat de un grup de afaceriști puternici. O analiză Reuters arată că Orban este implicat în acordarea preferențială de contracte pentru acest grup de oameni de afaceri, ca și pentru membri ai familiei sale. Purtătorul său de cuvânt, Zoltan Kovacs, a negat aceste acuzații pentru CNN, spunând că „doar o instanță poate decide” pentru fiecare caz în parte.
În mod ironic, Orban și-a început cariera politică în 1989 cu un discurs virulent în care cerea ca armata sovietică să părăsească Ungaria după mai bine de 40 de ani de ocupație.
„În primele două decade de activitate, Orban a fost politicianul cel mai consecvent anti-rus din tot estul Europei”, spune Andras Racz, expert pe spațiul rusesc și cercetător principal la Centrul de Studii Strategice și de Apărare din Budapesta.
Dar totul s-a schimbat după revenirea sa la putere din 2010, imediat tonul său referitor la Rusia căpătând nuanțe pozitive.
Un raport recent, făcut de Centrul de Cercetări Politice din Budapesta, privitor la amestecul rusesc în ultimele alegeri din Austria, Cehia și Ungaria, arată că Ungaria a fost de departe cea mai vulnerabilă.
„În cazul Ungariei, guvernul a fost cel care a creat mediul propice propagandei Kremlinului, în dorința de a-și consolida propria forță politică, bazându-se pe teme precum anti-migrația și critica politicilor de integrare europene”, spune raportul.
Kovacs a catalogat aceste acuze ca fiind „stupide”, spunând că „nu există nicio dovadă că am fi mai apropiați de Rusia și de domnul Putin, decât de țările din Vestul Europei.”
Manualul rusesc
Multe din noile politici ale guvernului ungar par a fi luate direct din manualul rusesc de guvernare.
Ungaria a promulgat anul trecut o lege ce impune restricții activității ONG-urilor finanțate din exterior. Legea este aproape identică Legii Agențiilor Străine din Rusia, lege care a fost folosită imediat pentru a distruge opoziția și mass-media independente din Rusia.
Legea ungurească cere ca ONG-urile care primesc din străinătate sponsorizări de peste 24.000 de euro să-și declare sursele către guvern. Orban a argumentat că legea aduce transparență și previne încercările de a spăla bani, însă ONG-urile ungurești o descriu ca fiind țintită special împotriva organizațiilor finanțate de miliardarul american George Soros. Fundația pentru o Societate Deschisă a acestuia a fost deja interzisă în Rusia, care a declarat-o ca amenințare la adresa securității naționale.
Puterea de la Budapesta a dus o campanie de demonizare a lui Soros, afișându-l pe nenumărate panouri stradale, fie punându-l alături de liderii opoziției, fie declamând „Să nu-l lăsăm pe Soros să râdă la urmă”.
Într-o declarație, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a încercat să justifice campania, folosind un apelativ deja consacrat la adresa lui Soros: „risc la adresa securității naționale”. Urmează explicația cum că acesta ar dori să dărâme gardul ridicat de Ungaria la graniță și astfel să permită „invazia miilor de imigranți ilegali în Ungaria în și toată Europa”, acuzații pe care Soros le-a negat.
Cine este Soros și cum a primit Viktor Orban o bursă de la miliardar
Soros s-a născut în Ungaria într-o familie de evrei și a reușit să fugă în Anglia în 1940, evitând opresiunea nazistă. Mai târziu, ajuns în Statele Unite, Soros a devenit unul dintre cei mai bogați afaceriști americani, investitor și filantrop. Culmea este că Orban însuși a primit o bursă de la o fundație de a lui Soros pentru a studia la Universitatea din Oxford.
Campania anti-Soros se suprapune intensificării retoricii antisemite în societatea ungară, astfel de discursuri fiind auzite și în Parlament.
Controlul presei
Jurnalistă Anita Komuves, 35 de ani, povestește cum a fost hărțuită de guvern, pe de o parte în calitate de jurnalist, iar pe de altă, ca membru al unui ONG finanțat de Soros.
Komuves a lucrat pentru Nepszabadsag, cel mai mare ziar de opoziție din Ungaria, vreme de 11 ani, până când acesta și-a încetat brusc apariția în 2016. Jurnalista spune că a aflat de închiderea ziarului printr-un mesaj primit pe telefon. Guvernul, evident, a negat orice implicare, dar Komuves spune că „a fost, evident, o decizia politică. Am scris în prea multe articole despre cazurile de corupție la nivel înalt”.
Mediaworks, compania care deținea ziarul, a fost vândută peste doar câteva săptămâni unui apropiat de-al lui Orban, Lorinc Meszaros.
„Este metoda prin care ei au preluat mai multe posturi de televiziune și de radio, cel mai mare portal de știri on-line, reviste, precum și întreaga presă din afara Budapestei”, spune Komuves.
Komuves s-a gândit să renunțe la profesia de ziarist, dar acum lucrează la un ONG media numit Atlatszo, alături de alți jurnaliști, de foști hackeri și de avocați, acesta fiind unul dintre ultimele refugii ale presei independente din țară.
Într-un articol recent, ea scrie că, deși există dovezi ale implicării directe ale Rusiei în politica din Ungaria, prin site-uri de fake news și prin trolii on-line, acest fapt este unul secundar, deoarece Moscova nu are nevoie să facă eforturi prea mari să influențeze alegerile. Orban și guvernul lui oricum înclină către Moscova, iar sondajele îl dau câștigător.
În timpul ultimelor guverne Orban, mass-media de stat s-a dezvoltat și a luat forma unei mașini de propagandă, spune Komuves. Sursele preferate pentru buletinele de știri sunt Sputnik și Russia Today, ambele considerate în Vest drept instrumente de propagandă a guvernului rus.
Tot păstrând aparențele legale, Orban a inițiat o legislație cu scopul de a pune sub control mass-media. Parlamentul a înfințat un nou organism de control al presei care a început imediat să amendeze știrile „dezechilibrate” sau emisiunile considerate „ofensatoare” la adresa majorității.
După criza financiară din 2008, instituțiile media au avut frecvente probleme financiare, iar schimbările de acționariat au devenit frecvente.
Marius Dragomir, director al Centrului pentru Media, Date și Societate din cadrul Universității Central-Europene consideră că peste 90% din mass-media ungară este controlată direct sau indirect de partidului lui Orban, Fidesz.
Obsesia lui Orban pentru fotbal
Meszaros Lorinc este un apropiat al lui Viktor Orban. Este primar în Felcsut, localitatea natală a prim-ministrului ungar. În doar câțiva ani, în timpul mandatelor lui Orban, el a devenit din simplu instalator unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, afacerist și mogul media.
Drept recunoștință pentru liderul pasionat de fotbal, primarul a construit în Felcsut un stadion de fotbal cu o capacitate de 3500 de locuri, destul de impresionant pentru o localitate cu doar 1600 de locuitori.
În Felcsut, economia locală constă în două brutării, o cafenea și o tutungerie.
Corupția s-a perfecționat în Ungaria lui Viktor Orban, devenind în ultimii ani organizată și sistemică, amintește și Les Echos, într-un dosar consacrat alegerilor din Ungaria.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei