De ce trebuie să stăm cu ochii pe Ucraina pe 9 mai
Este greu de evaluat cat de mult cântărește al Doilea Război Mondial în Rusia. În primul rând, că aici se numește Marele Război Patriotic. Apoi, 27 de milioane de cetățeni sovietici au murit în urma acestuia.
Evenimentele cutremurătoare petrecute pe sol rusesc, precum Asediul Leningradului și Bătălia de la Stalingrad, sunt mereu prezente în mintea rușilor.
Săptămâna aceasta, al Doilea Război Mondial cântărește și mai mult în conștiința publică, întrucat se sărbătorește, la 9 mai, Ziua Victoriei: aniversarea zilei în care Uniunea Sovietică a anunțat că Germania nazistă s-a predat, scrie Washington Post.
Ziua Victoriei nu este o zi mare doar pentru Rusia, întrucât toate fostele sale state membre au luptat în război. Anul acesta, va fi o zi complicată pentru o țară în special: Ucraina.
În trecut, Ucraina și Rusia au sărbătorit împreună de 9 mai Ziua Victoriei. Spre exemplu, în 2010, marinarii ruși și ucraineni din Sevastopol au mărșăluit într-o paradă comună pentru comemorarea a 65 de ani, la ordinele fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici, scrie ziare.com.
Au fost și controverse. Pentru unii ucraineni, al Doilea Război Mondial a fost o luptă împotriva atât a Germaniei naziste, cât și a URSS. Naționaliștii ucraineni au luptat împotriva armatei sovietice în unele momente ale războiului, iar unii, precum Stepan Bandera, s-au aliat cu naziștii.
Chiar și înainte de protestele EuroMaidan, scrie publicația citată, erau divergențe cu privire la istorie: în 2011, Ianukovici a revocat o distincție „Erou al Ucrainei”, acordată lui Bandera de predecesorul său și a certat orașul vestic Lvov pentru că nu a sărbătorit cum trebuie Ziua Victoriei.
Lucrurile sunt și mai împărțite acum, când Rusia a trimis zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei, într-o amintire neplăcută a dominației sovietice, iar grupările naționaliste precum Sectorul de Dreapta sunt acuzate de „fascism”.
La a 69-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, unii oameni cred că istoria se repetă. 9 mai este o dată importantă, de urmărit, susține sursa citată.
În martie se zvonea că Rusia și Ucraina ar putea renunța la sărbătorirea acestei zile, preferând data de 8 mai, dată exact a cedării Germaniei, sărbătorită în multe alte țări. Deși zvonul nu s-a adeverit, Kievul pare că a anulat planurile pentru o paradă militară tradițională și va organiza, în schimb, un serviciu religios pentru victimele celui de-al Doilea Război Mondial.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți