19:50:16 04.04.2025
Stiri

De ce tot mai mulţi oameni se plâng anul acesta că sunt epuizaţi. „Oboseala nu este doar reală, este absolut legitimă”

Actualitate 21.11.2024 08:00 Vizualizări1569
De ce tot mai mulţi oameni se plâng anul acesta că sunt epuizaţi. „Oboseala nu este doar reală, este absolut legitimă”

Specialiștii explică de ce tot mai mulți oameni se plâng anul acesta că se simt la capătul puterilor. În fiecare an alergăm în această cursă de a îndeplini cât mai multe dintre sarcinile zilnice și în fiecare an ajungem la linia de sosire, în ultimele două luni ale anului, gata să ne prăbușim. Iar pregătirile şi planurile pentru sărătorile de iarnă nu fac decât să accentueze această stare.

La locul de muncă, acasă, în magazine și în școli există sentimentul că cei mai mulţi dintre noi sunt pe sfârşite din toate punctele de vedere: emoțional, fizic și financiar.

Când vine vorba de motive de anxietate și epuizare, criza economică, reflectată în costul vieţii, se află pe primul loc pe listă. Informaţiile despre creșterea prețurilor la alimente, la energie, la gaze, la apă, la locuințe etc. şi faptul că salariile nu mai ţin pasul cu aceasta ne invadează zilnic şi ne cresc nivelul de oboseală psihică, transmite Adrvărul, cu referire la The Guardian.

În încercarea de a-şi ridica sau măcar menţine nivelul de trai, cei mai mulţi oameni fac eforturi suplimentare, muncind mai mult de opt ore pe zi, pentru a-şi completa veniturile sau în scopul de a economisi pentru o vacanţă, în care ajung epuizaţi şi fără puterea de a se mai bucura de ea.

Pe de altă parte, şi angajatorii îi forţează pe cei care lucrează să facă ore suplimentare pentru a-şi putea termina norma sau sarcinile zilnice, pe care, din cauza oboselii psihice, nu le mai pot termina în timp optim.

Un psiholog australian spune că un alt factor pentru starea de epuizare este acela că mulţi îşi aleg să-şi păstreze zilele de concediu pentru o „vacanţă mare”, eventual pentru sărăbătorile de iarnă, dar fac prea puțin pentru a scăpa de presiune în timpul anului.

„Mulți oameni nu își ritmează vacanțele în timpul anului și, astfel, există mulți oameni care lucrează de fapt 48 de săptămâni și apoi au patru săptămâni libere”, spune psihologul Amanda Gordon astfel că „oboseala nu este doar reală, ci este absolut legitimă”.

Deși epuizarea de sfârșit de an este larg răspândită, ea nu este distribuită în mod egal. Potrivit dr. Cassandra Goldie, pentru persoanele care se confruntă cu insecuritate sau dificultăți financiare, perioada sărbătorilor este întotdeauna stresantă, dar în acest an situația este deosebit de gravă, în contextul în care lumea s-a confruntat cu ameninţarea escaladării unor conflicte militare şi cu o criză economică generalizată.

Aşadar, această anxietate și oboseală personală, emoțională și financiară este generalizată şi se înscrie, de asemenea, într-un context de conflicte și convulsii globale.

De pildă, alegerile din SUA, spun specialiştii. Deşi acesteau au avut loc în partea opusă a planetei, campania neîntreruptă, retorica violentă şi radicală și rezultatul care i-a îngrijorat pe mulți dintre cei care apreciază democrația și drepturile omului au fost greu de evitat şi au tot rulat pe reţelele de socializare şi în mass-media din întreaga lume. Asta, lăsând de o parte ororile marilor conflict aflate încă în desfăşurare în Ucraina şi Orientul Mijlociu, care au avut cel mai puternic impact asupra psihicului celor mai mulţi dintre noi.

Mulți se confruntă cu un freamăt de anxietate care înseamnă că „nu se simt confortabil în viața lor”, explică psihologii.

Având în vedere că „negativitatea” ne atrage invariabil spre povești dramatice și periculoase, ceea ce duce la așa-numitul „doom-scrolling”, şi rămânem conectaţi 24 de ore din 24 la ştiri şi social media, la un moment dat, deconectarea de la acestea devine o necesitate pentru sănătatea noastră.

Dar acest lucru poate fi dificil de realizat atunci când există o urgență globală, cum ar fi războaiele sau catastrofele naturale, care au fost tot mai numeroase în acest an.

Aşadar, tot ceea ce în mod obişnuit asociam cu momente plăcute s-a transformat în factor de stres: vacanţe de vară ratate din cauza caniculei sau a incendiilor, inundaţii, cutremure, tornade etc. şi incertitudinile legate de ziua de mâine.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte