De ce te trezești în timpul nopții fără niciun motiv aparent. Ce trebuie să faci ca să adormi la loc
Mulți dintre noi au experimentat frustrarea de a se trezi brusc în mijlocul nopții fără niciun motiv aparent. În timp ce unele persoane pot adormi din nou cu ușurință, altele se pot învârti în pat ore în șir, simțindu-se neajutorate în timp se apropie alarma de dimineață.
Anxietatea de a trebui să te trezești în doar câteva ore poate exacerba situația, făcând și mai dificilă relaxarea și adormitul din nou.
Dar ce cauzează aceste treziri nocturne și cum ne putem întoarce la somn?
Potrivit experților în somn, somnul nostru este împărțit în mai multe cicluri de 90 de minute, fiecare dintre ele conținând diferite stadii de somn. Spre sfârșitul fiecărui ciclu, trecem la un stadiu de somn mai ușor, ceea ce ne poate face mai predispuși la trezire.
Este mult mai probabil să te trezești la cel mai mic zgomot, cum ar fi o mașină care trece pe stradă sau partenerul tău care se mișcă ușor, a declarat expertul în somn Dr. Neil Stanley.
Dimineața, este puțin probabil să vă amintiți toate momentele în care ați fost trezit în timpul nopții.
Dar, pentru cei câțiva nefericiți, nu este la fel de ușor.
Greg Murray, profesor și director al Centrului pentru Sănătate Mintală de la Swinburne University of Technology, a explicat că acest lucru se întâmplă de obicei la 3-4 dimineața.
Pe măsură ce organismul se pregătește pentru dimineață, temperatura corpului și hormonii de veghe încep să crească, în timp ce impulsul de somn se reduce, a scris el în The Conversation.
Profesorul Murray a spus: „Adăugați un pic de stres și există o șansă bună ca trezirea să devină o stare de conștiință de sine pe deplin conștientă”.
Iată câteva sfaturi, împărtășite de experții în somn.
Poate credeți că o scurtă vizită la toaletă vă va ajuta să vă culcați la loc.
Dar Dr. Michael Breus, un psiholog clinician, a declarat pentru Business Insider că ar trebui să rămâneți în pat.
Acest lucru se datorează faptului că, dacă părăsiți căldura patului, inima trebuie să pompeze mai mult sânge în jurul corpului. Pentru a adormi este nevoie de un ritm cardiac scăzut în repaus. Prin urmare, o plimbare la toaletă face opusul a ceea ce ai nevoie.
Este posibil ca uneori să simțiți nevoia să verificați ora pe telefon atunci când nu reușiți să dormiți.
Dr. Michael a spus să evitați cu orice preț să vă verificați telefonul, deoarece anxietatea de a vă uita la ceas vă poate ține treaz mai mult timp.
Experții spun că, dacă încă nu ați adormit în ceea ce vi se pare a fi 15 minute, ar trebui să vă ridicați din pat.
Dr. Bryony Sheaves și profesorul Colin Espie de la Universitatea din Oxford au spus că vă puteți întoarce în pat odată ce vă simțiți somnoros, pentru a evita asocierea cu senzația de veghe și anxietate.
Fără băutură înaintea somnului
Unii oameni jură că o băutură înainte de culcare ajută.
Dar băutura poate strica somnul, ceea ce vă va face să aveți mai multe tulburări pe parcursul nopții.
Acest lucru se datorează faptului că alcoolul blochează triptofanul – un aminoacid care te ajută să dormi – să ajungă la creier.
Profesorul Malcolm von Schantz, de la Universitatea din Surrey, spune: „Alcoolul are un efect ciudat, în sensul că face mai ușor să adormi, dar face mai greu să rămâi adormit și afectează calitatea somnului.”
Fără animale de companie în pat
Oricât de frumos ar fi să ai un animal pufos și drăguț pe care să îl îmbrățișezi, expertul spune că nu ar trebui să aveți animalele de companie în pat.
Acestea ne pot răpi acele clipe frumoase de somn nu doar pentru că se agită, ci și din cauza că își pierd blana.
În plus, dormitul alături de un prieten cu blană poate agrava alergiile sau astmul la cei predispuși la acestea.
Căldura nu face bine
S-ar putea să aveți impresia că a avea o casă caldă și confortabilă este una dintre singurele mângâieri în lunile mai reci – dar acest lucru poate perturba de fapt somnul.
Acest lucru se datorează faptului că sistemele de încălzire centrală usucă membranele mucoase, făcându-vă mai însetat în timpul nopții.
Dr. Neil spune că temperatura optimă pentru o noapte bună este de 18C sau mai mică.
Pentru a adormi, trebuie să pierdem aproximativ 1°C din temperatura internă a corpului nostru, care se situează la aproximativ 37°C.
Dacă vă aflați într-o cameră prea caldă, corpul dumneavoastră nu poate evacua excesul de căldură, ceea ce înseamnă că somnul va fi perturbat.
Opriți încălzirea în dormitor și folosiți în schimb plăpumi, pături și lenjerie de pat respirabilă pentru a vă ajuta să vă reglați temperatura corpului.
Liniștește-ți mintea
Pentru a ajuta la remedierea acestei probleme, Fundația Națională a Somnului recomandă să încercați meditația.
Aceasta spune: „Învățarea de a vă liniști mintea poate fi o abilitate utilă, atât pentru a naviga în perioadele stresante din timpul zilei, cât și pentru a adormi noaptea. Dacă nu ați încercat-o niciodată, începeți cu doar câteva minute de ședere în liniște și concentrați-vă asupra inspirației și expirației. De asemenea, puteți explora aplicații care vă vor ajuta.”
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați