De ce suntem pișcați de țânțari? Cum aceste insecte își aleg victimele
Țânțarii sunt insectele care ne dau bătăi de cap pe timp de vară. Prin haine sau direct pe piele, înțepăturile lor pot cauza probleme grave de sănătate, de la o simplă roșeață, la umflături puternice.
Totuși, există persoane de care țânțarii nici nu se ating. Specialiștii explică că nu grupa de sânge sau culoarea hainelor sunt criteriile după care aleg aceste insecte când înţeapă.
Doar femelele-ţânţar se hrănesc cu sânge, acestea având nevoie de el pentru o proteină care ajută la dezvoltarea ouălor şi, deci, la înmulţire.
Există trei motive pentru care unii dintre oameni sunt mai „atrăgători“ decât alţii pentru ţânţari. Printre acestea se numără bacteriile de pe piele. O anumită „compoziţie“ a bacteriilor de pe piele atrage ţânţarii. În jur de o mie de miliarde de bacterii trăiesc pe pielea noastră, iar acestea dau un miros pe care insectele îl pot percepe de la 45 de metri distanţă. Doar 10% din aceste bacterii sunt întâlnite la toţi oamenii. Unii au o „colecţie“ de microbi pe care ţânţarii o găsesc interesantă, scrie adevărul.ro.
Ţânţarii adoră dioxidul de carbon. Prin urmare, cu cât o persoană expiră mai mult dioxid de carbon, cu atât mai mare este riscul ca sângele ei să devină hrană pentru aceste insecte.
Persoanele supraponderale şi obeze, dar şi femeile însărcinate sunt înţepate mai des. De asemenea, dacă faci sport în aer liber, ţânţarii vor percepe mişcarea şi temperatura mai ridicată a corpului. Iar când alergi până ţi se taie răsuflarea, riscul să devii o ţintă pentru aceste insecte este mult mai mare. Explicaţia: volumul de aer expirat este mai mare, iar concentraţia de dioxid de carbon din acesta creşte şi el.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania