De ce se scumpesc gazele? Explicația ministrului Energiei
Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze tarifele la gazele naturale, furnizate cetățenilor începând cu 1 decembrie, cu aproape 40 la sută sau cu patru lei.
ANRE, care urma să ia în grabă decizia astăzi, la doar o zi de la depunerea solicitării, și-a amânat ședința până vineri, 29 noiembrie.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, lasă să se înțeleagă că solicitarea de a majora tarifele la gazele naturale ar fi una justificată, în condițiile în care prețurile „s-au schimbat esențial” în lunile octombrie și noiembrie curent.
„Furnizorul a făcut calculele respective, a ajuns la concluzia că nu se încadrează în prețul actual și a solicitat asta de la ANRE. Estimările se bazează pe situația de pe piață”, a comentat astăzi Victor Parlicov, într-o conferință de presă susținută la Guvern.
CITIȚI și CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025
Întrebat de ce nu au fost făcute achiziții de gaze din vară, atunci când acestea erau mai ieftine, ministrul Parlicov a arătat că subiectul va fi abordat în cadrul unor audieri parlamentare pe tema situației din domeniul energetic, organizate săptămâna viitoare.
„Ministerul a făcut demersurile necesare și a atenționat că trebuie să încercăm să ne securizăm cu volume încă din luna aprilie”, a punctat Parlicov.
CITIȚI și ANRE amână luarea unei decizii privind majorarea tarifelor la gazele naturale cu aproape 40%. Radu Marian: „Anunțul „Moldovagaz”, pe bună dreptate, stârnește nemulțumire și nedumerire în rândul multor cetățeni”
Ministrul a dat asigurări că Guvernul va majora compensațiile pentru căldură acordate cetățenilor vulnerabili.
„Noi, ca stat, nu avem gaze proprii ca să putem plafona prețurile, asta face Ucraina, asta face și România. Noi suntem în situația să procurăm gaze la preț disponibil de pe piața internațională și, de aceea, instrumentul nostru nu este să plafonăm prețurile, dar să acordăm compensații la consumatorii vulnerabili. Guvernul va veni cu un buget pentru compensații”, a încheiat Victor Parlicov.
„Din patru de kg de struguri moldovenești, trei pleacă pe piața UE”: Rusia și-a redus de opt ori cota privind importurile de struguri din R. Moldova, devenind insignifiantă
Peste 664,5 mii de familii au solicitat compensații în acest sezon rece: „Mai rămâne o singură zi pentru a depune cererile pe platforma compensații.gov.md și a beneficia de compensații aferente lunii noiembrie”
Guvernul a prelungit până în martie 2025 obligația de serviciu public pentru „Energocom”: „ Acest lucru va permite realizarea achizițiilor zilnice pentru acoperirea consumului de energie electrică, inclusiv la prețuri preferențiale din România”