03:14:34 23.01.2025
Stiri

De ce se petrec CUTREMURELE noaptea. Explicația seismologilor

Știri 31.01.2020 15:00 Vizualizări5542 Autor: Ziarul National
De ce se petrec CUTREMURELE noaptea. Explicația seismologilor

Seismul din noaptea de 30 spre 31 ianuarie i-a băgat pe mulți români în sperieți, fiind resimțit în câteva zone ale țării. Cutremurul a înregistrat fost inițial estimat ca având 5,4 grade pe scara Richter, mai apoi fiind revizuit la 5,2 grade, alături de o adâncime de 140 de kilometri. Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) de la București a confirmat seismul de joi spre vineri. Majoritarea cutremurelor au tendința de a se produce pe parcursul nopții, iar mai rar ziua.

Cutremurul înregistrat în ultima zi a lunii s-a produs în Vrancea la ora 3:26, fiind resimțit intens și în București, dar și Chișinău, pe o durată scurtă de timp. Seismologii oferă o explicație neașteptată pentru care cutremurele se produc, mai mult, pe timp de noapte. Specialiștii de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) au descoperit, de curând, că numărul seismelor este mai mare în țara lor, India, atunci când Luna este plină. În astfel de nopți, sau când Luna e mult mai apropiată de Pământ, este exercitată mai multă activitate asupra plăcilor tectonice. Satelitul natural al Terrei face ca plăcile să se miște, din pricina gravitației.

Citește și: Detalii despre primul CUTREMUR puternic al anului, resimţit în R. Moldova. Reprezentanţii Seismic Center - Predicţie şi ALERTE Cutremure spun ce se va întâmpla în următoarele ore

Savanții au mai remarcat și faptul că marile cutremure au loc mai des în nopțile cu Lună plină. Atunci când Luna se află în punctul cel mai apropiat de Terra, adică la perigeu, există și riscul ca seismele să depășească magnitudinea de 6.

Explicația seismologilor

„Această semnătură tipică diurnă a seismicității pare să fie constantă la nivel global, indiferent de perioadă, sezon, longitudine și adâncime”, a declarat dr. Vinayak G. Kolvankar, potrivit Digi24.

Totodată, savantul a mai remarcat și faptul că numărul cutremurelor, dar și intensitatea lor, este una scăzută, pe parcursul zile. Cel mai mic risc de cutremure există în orele după-amiezii, aproximativ 15-16:00. Însă, pericolul crește până spre miezul nopții, după cum a subliniat dr. Vinayak G. Kolvankar, în studiul său publicat în „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”.

Studiul a fost realizat după ce au fost strânse date timp de 36 de ani, în perioada 1973 și 2008. Au fost analizate seturi de date în diferitele faze lunare și identificate acele modele care se tot repetau, în raport cu cutremurele de mare magnitudine.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md