De ce R. Moldova a ajuns pe ULTIMUL loc la implementarea politicilor UE, în urma Georgiei, care nici nu este stat candidat la aderare: „Cele NOUĂ condiționalități au fost remise actualei guvernări, nu fostelor guvernări”
R. Moldova este pe ultimul loc la implementarea politicilor Uniunii Europene solicitate la acordarea statutului de țară-candidată la aderare, potrivit unui raport preliminar al Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar al fiecărei țări din trioul asociat. „Niciodată după anul 2009 R. Moldova nu a fost după Ucraina și Georgia, care nici măcar nu are statutul de țară-candidată, la implementarea politicilor UE”, constată fostul premier Vlad Filat.
În opinia lui Filat, actualii guvernanți încearcă să arunce vina pe fostele conduceri, însă această scuză nu e valabilă.
„Am fost primul stat din Parteneriatul Estic ce a semnat Acordul de Asociere la UE și primii care am scăpat de vize. Am fost, chiar dacă unii au speculat și au încercat să demonetizeze formula, „povestea de succes” a Parteneriatului Estic. Acest loc s-a datorat tocmai că am implementat solicitările UE, solicitări fără de care nu am fi primit nici acordul DCFTA și nici accesul fără vize în UE. Chiar dacă unii membri ai Guvernului încearcă să arunce, ca mai toți dinaintea lor, vina pe fostele guvernări, responsabili sunt doar actualii guvernanți. Cele nouă condiționalități din care au fost implementate doar trei le-au fost remise actualei guvernări, nu fostelor guvernări”, a subliniat sursa citată.
Ceea ce a determinat ajungerea R. Moldova pe ultimul loc, după Ucraina și Georgia, reprezintă politică internă.
„Chiar dacă există o deschidere totală din partea partenerilor externi, chiar dacă ușile cancelariilor euro-atlantice sunt deschise actualei guvernări, fără o politică internă coerentă și cooperantă cu celelalte structuri non-PAS ale societății, vom rămâne tot în periferie. Fără o politică internă bună nu există politică externă de succes. Iar statutul de țară candidată, privind pe ce loc suntem acum, dovedește încă o dată că cei care ne-au pus pe linia de aderare sunt războiul din Ucraina și eforturile României. Pentru aderarea la UE doar bunele intenții nu sunt suficiente și nici partenerii externi nu pot veni să facă munca în locul nostru”, a conchis fostul premier.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”