De ce nu capitulează ucrainenii și nu tace Maia Sandu?
Trustia, elegii politikoase
Într-adevăr, de ce nu capitulează ucrainenii, de ce continuă să lupte și să-l supere tot mai mult pe Putin, așa încât se vede nevoit să mobilizeze și să trimită tot mai mulți ruși pe frontul ucrainean? Ce vrea Zelenski? Ce vor ucrainenii? De ce nu cedează Crimeea, Donbasul, regiunile Herson și Zaporojie? Vor să provoace al treilea război mondial? Vor să-l enerveze, să-l scoată din sărite pe Putin, ca să le arunce o bombă nucleară peste capul lor și a Europei întregi? Să cedeze de dragul UE, dacă nu vor să o facă de dragul lor personal!
Și Occidentul procedează iresponsabil! De ce ajută Ucraina cu armament? Războiul se termina în 2-3 zile, dacă SUA și Europa nu-și băgau nasul unde nu le fierbe oala și lăsau Rusia să ocupe repede Ucraina frățească și ce mai are de ocupat. La urma urmei, dreptul și normele internaționale nu sunt dogme, iar mărimea Rusiei și armele ei nucleare trebuie respectate, ca și contribuția inestimabilă la arta baletului, ca să nu mai spunem că suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și ale altor state post-sovietice nu valorează cât cea chineză sau braziliană.
Da, armata rusă nivelează cu bombe, cu rachete, cu tancuri toate localitățile ucrainene, însă vina e a ucrainenilor, pentru că se opun eliberării. Aceasta s-ar fi putut evita, dacă armata ucraineană nu ar fi primit armament occidental și s-ar fi predat. Și la urma urmei, de ce țin atât de mult ucrainenii la teritoriul lor? E un patriotism bolnav. Și libertatea e o chestiune relativă. Trebuie să învețe a-i iubi pe ruși mai mult decât pe ei înșiși, ca ocupația să le pară eliberare, dacă nu au învățat aceasta până la 1991.
Până și unii lideri americani și europeni au înțeles că încăpățânarea și rezistența ucraineană nu are sens, că e mai bine să capituleze și să trăiască în pace. Dacă Putin dorește atât de tare teritoriile ucrainene, să i le dea și să scape de dânsul. Lasă să atace țările vecine, pe cele baltice, de exemplu, sau Kazahstan, sau chiar Republica Moldova, în schimb ucrainenii își vor putea continua viața normală.
Influențat de experiența ucraineană, judecând retrospectiv, un consilier al premierului ungar Victor Orban, care, din întâmplare, se numește Balazs Orban, dar nu este ruda premierului, a declarat zilele trecute că ar fi fost mai bine pentru Ungaria dacă ea nu ar fi opus rezistență invaziei sovietice din 1956, că decizia iresponsabilă a lui Zelenski de a opune rezistență invaziei ruse din februarie 2022 a provocat războiul și a dus la pierderea atât de mare de vieți omenești. Nu toți ungurii au fost de acord cu o asemenea declarație „trădătoare”, cum a calificat-o un lider de opoziție, dar trebuie să recunoaștem că opinia lui Balazs Orban nu e lipsită de sens.
Unii pot să-și amintească cu acest prilej că lui Hitler nu i-a fost suficient teritoriul obținut de la Cehoslovacia, în 1938, prin acordul de la Munchen, dar Putin nu este Hitler, el nu va înainta alte pretenții teritoriale, nu-i așa? Doar, spre deosebire de poporul german, poporului rus dispune de suficient spațiu vital! Sau nu dispune?
Acum stau și mă gândesc: de ce trebuie să ne pese nouă de ucraineni și teritoriile lor? Ce rost a avut declarația Maiei Sandu că Ucraina apără și libertatea noastră? Da, o apără, dar de ce să știe toată lumea, nu mai bine tăcea? Și față de trupele ruse de pe teritoriul nostru ar trebui să fim mai delicați, să avem răbdare, nu era cazul ca premierul Dorin Recean să se grăbească să ceară retragerea lor chiar de la tribuna ONU! Rusia suferă când i se fac reproșuri morale. Poate dacă nu-l supărau pe Putin, altfel ar fi reacționat și ar fi scris despre ei unii „unioniști” de-ai noștri, ca secureanu, mârzeanu, mischeanu et eiusdem farinae? Posibil și Șor s-ar mai fi relaxat, ar fi organizat mai puține proteste și diversiuni și ar fi chemat lumea, acasă și în afară, să o voteze pe Maia Sandu.
Al vostru pacifistocrat, Ion Buraga
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”