De ce Minecraft fascinează copiii: un refugiu creativ și educativ în lumea digitală


Minecraft este cel mai vândut joc de calculator din lume și urmează să devină un film de la Hollywood. Iată de ce copiii nu se mai satură de el. AJ Minotti are trei copii – iar toți sunt pasionați de Minecraft. Fetele sale gemene, în vârstă de 10 ani, și fiul său de șase ani, construiesc mereu diverse structuri cu blocurile virtuale infinite din joc. Minotti, care lucrează în marketing în Ohio, rămâne uneori uimit de ceea ce reușesc să creeze copiii săi.
Recent, una dintre fetele sale i-a arătat ecranul consolei Nintendo Switch, unde avatarul ei stătea lângă o cascadă, care s-a oprit dezvăluind o intrare către o peșteră. În interior era un super-loc subteran, cu iluminare interactivă și spații de expunere pentru obiectele colectate în joc. "Era ca un conac subteran", spune Minotti, impresionat. Fiica sa a urmat câteva tutoriale YouTube, dar și-a conceput mult din design singură.
Minecraft este unul dintre cele mai populare jocuri video din toate timpurile. Lansat pentru prima dată în 2009, vânduse, până în 2023, peste 300 de milioane de exemplare. Jocul și altele similare, precum Roblox și Terraria, sunt apreciate de jucători de toate vârstele, de la copii mici la adulți. Acesta reușește să capteze atenția copiilor ore întregi, lucru dificil în vremurile noastre pline de distrageri. Unii părinți se tem că interesul copilului pentru Minecraft ar putea deveni obsesie sau chiar dependență, având dificultăți în a-i îndepărta de ecrane.
Popularitatea Minecraft este atât de mare, încât va apărea și un film foarte așteptat de la Hollywood, numit "A Minecraft Movie", cu Jack Black și Jason Momoa, care urmează să fie lansat în aprilie 2025. Experții sugerează că succesul Minecraft și al jocurilor similare ar putea fi influențat de factori psihologici și chiar evolutivi, având la bază instinctul de a construi, care este esențial pentru succesul speciei noastre.
Peter Gray, psiholog la Boston College, SUA, explică faptul că toți mamiferele se joacă în tinerețe, dezvoltând abilități importante pentru supraviețuire. La om, supraviețuirea se bazează mult pe abilitatea de a construi lucruri, de la colibe la unelte de vânătoare. "Nu este surprinzător că selecția naturală le-a conferit tinerilor un puternic impuls de a se juca construind lucruri", spune Gray. Minecraft poate fi privit ca un loc de joacă virtual unde copiii găsesc propriile lor nișe.
S-a observat că copiii care se joacă Minecraft își pot exprima adesea personalitatea prin intermediul jocului. Julian Togelius, un om de știință în domeniul calculatoarelor la Universitatea New York, a observat la fiul său impulsul de a construi lucruri. "În lumea Minecraft, crearea este directă și simplă", explică el. Sandbox games, cum este și Minecraft, oferă jucătorilor libertatea de a-și explora creativitatea fără un scop anume, satisfacând astfel dorința de a construi, care altfel ar putea fi împiedicată de calculatoare.
Bailey Brashears, psiholog la Universitatea Texas Tech, subliniază diversitatea elementelor de joc care îl fac pe Minecraft atât de atractiv. Jocul oferă oportunități de socializare, explorare, creativitate, inginerie și supraviețuire. Totuși, timpul petrecut de copii în Minecraft ridică îngrijorări legate de expunerea excesivă la ecrane. Minotti menționează că, deși copiii săi au interese diverse, care includ activități în aer liber și jocuri video, este atent la timpul pe care aceștia îl petrec jucând și la interacțiunile lor online.
Minotti este confortabil cu faptul că copiii săi petrec mult timp în Minecraft, deoarece se folosesc de joc creativ. Jocul oferă o oportunitate de conectare cu alții în moduri noi, profesorii universitari folosind Minecraft pentru lecții online în timpul pandemiei COVID-19. Profesorii din Irlanda au raportat succese în a angaja clase întregi de elevi prin Minecraft Education, o versiune destinată activităților de la clasă. Minecraft continuă să inspire activități educative și explorări digitale, de la învățarea limbilor străine până la dezvoltarea abilităților problem-solving și colaborare.









































































